VPN op reis: alle voordelen van een VPN in het buitenland

Tegenwoordig reist bijna iedereen met een computer. Of je nu een smartphone, tablet, of laptop hebt, we zijn allemaal verbonden als we in het buitenland zijn. Hoewel deze technologie het reizen vergemakkelijkt, stelt het ons ook open voor nieuwe risico's. Een VPN is een ideale manier om het meeste uit je reis in het buitenland te halen en er online veilig te blijven.
Inhoudsopgave

Van gestolen creditcardnummers tot spionage door de overheid tot gehackte e-mails, cyberbeveiliging is meestal iets dat we over het hoofd zien als we onze reizen plannen. We nemen een reisverzekering om onze gezondheid te beschermen. Maar we vergeten vaak dat we ook onze digitale gegevens en informatie zouden moeten beveiligen.

Vrijwel overal is gratis wifi beschikbaar voor reizigers, van koffiehuizen tot hostels tot vliegveldlounges. Maar terwijl we lekker op het web surfen en contact maken met vrienden en familie thuis, stellen we ons bloot aan ernstige risico’s.

Iedereen op hetzelfde netwerk (wat in sommige gevallen duizenden mensen kunnen zijn) kan gemakkelijk je onversleutelde gegevens stelen terwijl ze het netwerk passeren. Gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers, browserdata, en andere persoonlijke gegevens liggen voor het oprapen vanuit je browser en mobiele apps.

De vraag is nu natuurlijk: hoe blijf je veilig online op reis in het buitenland?

Met een VPN.

Een VPN (Virtual Private Network) biedt privacy en anonimiteit door van een openbare internetverbinding een privénetwerk te maken. Kortom, een VPN verbergt je online handelingen. Daardoor zijn ze onzichtbaar en kunnen online dieven in spe geen toegang krijgen tot je privégegevens.


Meteen aan de slag met de best geteste betrouwbare VPN? NordVPN biedt je nu 30 dagen waarin je zonder risico gebruik kunt maken van hun volledige VPN-software. Deze is enorm gebruiksvriendelijk en onmisbaar op reis. Ben je niet 100% tevreden, of zit je reis erop en heb je thuis de VPN niet nodig? Dan kun je heel makkelijk je geld terugkrijgen. Probeer NordVPN dus nu uit, thuis of in het buitenland!

Veilig op reis met NordVPN


Waarom reizigers een VPN nodig hebben

Omzeil censuur en geblokkeerde sites

Afhankelijk van waar je naartoe reist, kan het zijn dat het internet niet de onbeperkte informatiebron is die je gewend bent. Veel populaire online diensten worden in bepaalde landen geblokkeerd, waaronder verschillende die je in het dagelijks leven waarschijnlijk als vanzelfsprekend beschouwt.

Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype, en andere zijn op sommige plaatsen simpelweg niet beschikbaar door plaatselijke wetgeving. Je hebt misschien al eens gehoord van de Grote Firewall van China, maar hoewel die waarschijnlijk de meest effectieve blokkades heeft, is China niet het enige land met beperkingen.

Andere Aziatische landen hebben ze ook, net als verschillende landen in het Midden-Oosten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, en vele andere.

geblokkeerde website met http code 451

Een VPN kan je helpen toegang te krijgen tot geblokkeerde sites door je verbinding via een server in een ander land te leiden. De meeste VPN bedrijven hebben servers over de hele wereld, zodat je bezoek het filter omzeilt in welk land je ook bent en in plaats daarvan uit (bijvoorbeeld) Mexico of Polen lijkt te komen.

Dit werkt ook voor websites die anders (of helemaal niet) werken op basis van waarvandaan je ze bezoekt. Als een site die je wilt bezoeken alleen toegankelijk is vanuit een bepaald land, kun je je VPN instellen op een server binnen dat land, en voilà, je bent alsnog binnen.

Dit betekent dus ook dat je vanuit het verre buitenland gebruik kunt maken van Nederlandse diensten zoals:

Daarnaast opent zich een wereld aan buitenlandse TV en streamingdiensten, zoals:

Eenzelfde voorbeeld, als een meertalige site je locatie detecteert en erop staat tekst in de plaatselijke taal te tonen, probeer dan een VPN te gebruiken om het te laten lijken alsof je vanuit ergens anders op de wereld surft.

Voorkom dat je van je bankrekening wordt afgesloten

Heb je ooit geprobeerd je bankpas of creditcard in het buitenland te gebruiken, om vervolgens geweigerd te worden en je rekening geblokkeerd wegens verdachte activiteiten? 

Toegegeven, deze beveiliging is op zich een goede zaak. Als je bankpas ooit gestolen wordt, ben je blij als je bank meteen vreemde aankopen signaleert. Maar als je een hotel in Boedapest boekt terwijl je in Praag bent, wil je echt niet het volgende half uur in de wacht staan met de afdeling fraude. Hier komt VPN erg van pas.

Je bank weet waar de transactie plaatsvindt op basis van het IP-adres. Dus, als je je VPN zo instelt dat het lijkt alsof je inlogt vanuit je eigen land (of nog beter, je eigen stad) in plaats van Praag, zal dat minder vragen oproepen. Je loopt minder risico dat je rekening bijvoorbeeld bevroren wordt, of dat je door extra beveiligingshoepels moet springen.

Dit geldt ook voor andere financiële diensten. PayPal is berucht om het bevriezen van je rekening omdat je vanuit een ander land inlogt, en het deblokkeren kan een eeuwigheid duren. Een VPN is een eenvoudige oplossing die je een hoop telefoontjes, mails, en verspilde tijd kan besparen.

Beveilig je online activiteiten

Openbare wifi kan een reddingsboei zijn als je op reis bent. Zelfs als je een plaatselijke simkaart koopt of betaalbare roaming hebt, ben je op een gegeven moment toch aangewezen op openbare wifi.

Onveilige verbindingen zoals deze hebben echter een groot nadeel: ze kunnen je gegevens en online activiteit blootgeven aan iedereen op het netwerk die weet hoe hij ze moet zoeken.

De opkomst van veilige (HTTPS) websites heeft dit risico helpen verkleinen, maar er zijn nog steeds genoeg onveilige sites, apps en diensten te vinden. Zet echter een VPN aan op je toestel, en je bent beschermd tegen snuffelaars op zelfs de meest louche luchthavennetwerken.

Omdat VPN’s al je gegevens versleutelen voor ze over de wifi gestuurd worden, verschijnen ze gewoon als een onbegrijpelijke codebrij aan iedereen die probeert te zien wat je aan het doen bent.

Bescherm al je apparaten

In het verleden werden VPN’s meestal geassocieerd met zakenreizigers die vanaf hun laptop verbinding maakten met het hoofdkantoor. Dat is nu beslist niet meer het geval, zeker niet voor pleziertoeristen die vaak helemaal geen laptop bij zich hebben.

Nu we onze smartphones en tablets voor zo’n beetje alles zijn gaan gebruiken, is de noodzaak om onze gegevens en online activiteiten daarop te beschermen enorm toegenomen.

De meeste goede VPN diensten bieden speciale iOS en Android apps aan. Ze beschermen je echter niet als je ze niet gebruikt.

Zorg dat de app geïnstalleerd is op elk apparaat waarmee je reist, en verbind de VPN (op zijn minst) telkens als je op openbare wifi bent. De meeste VPN-abonnementen staan meerdere gelijktijdige verbindingen vanaf een enkele account toe, dus er is eigenlijk geen reden om dat niet te doen.

Hoe werkt een VPN?

VPN’s werden oorspronkelijk gemaakt voor zakelijk gebruik, maar het duurde niet lang voor er consumentenversies verschenen. Online veiligheid is immers voor iedereen van belang, of je het nu een zakelijk af kan trekken of niet.

Om te begrijpen hoe VPN werkt, kun je net doen alsof het internet een rivier is. Gooi een lading kleurstof in de rivier – dat zijn je (onversleutelde) gegevens. Iedereen die langs de oever van de rivier staat kan die kleurstof zien: welke kleur en vorm het heeft, en waar het terecht komt.

Leg nu een pijp in de rivier, die loopt van waar je je op dat moment bevindt, tot ergens verderop waar deze pijp loopt, en dump je kleurstof in die pijp. Totdat het uit het uiteinde van de pijp tevoorschijn komt, kan niemand op de oever de kleurstof zien of er iets van weten. Je VPN is die pijp.

Wat is VPN schematische uitleg

Het gebruik van een VPN is vrij eenvoudig:

  • je downloadt en installeert een VPN app voor je telefoon, tablet, of laptop, en start die op nadat je verbinding met het internet hebt gemaakt.
  • Kies de server (of “eindpunt”) die je wilt gebruiken (de beste VPN apps bieden verschillende locaties aan) en na een paar seconden gaan al je gegevens versleuteld door het virtuele netwerk.

VPN’s zijn in het algemeen ontworpen om al je internetverkeer te beschermen, ongeacht het soort. We hebben het dan over e-mail, muziek- en videostreams, telefoongesprekken, en alles wat je verder nog kunt bedenken.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een VPN-dienst voor het buitenland?

Met zoveel verschillende VPN aanbieders en abonnementen is het niet zo eenvoudig uit te zoeken welke het beste bij jouw behoeften past. Dit zijn de eigenschappen die er het meest toe doen:

  • De VPN heeft apps voor de apparaten en besturingssytemen die je gebruikt – zorg ervoor dat alle apparaten die je meeneemt ondersteund worden. Als je een Mac en een iPhone bij je hebt, zoek dan naar MacOS en iOS versies van de VPN software. Als je in plaats daarvan Windows en Android gebruikt, zorg er dan voor dat je ook apps daarvoor kunt downloaden.
  • Geen beperkingen of extra kosten voor gelijktijdige verbindingen – beperking van het aantal apparaten dat tegelijk je VPN account kan gebruiken is vervelend. Telefoons, tablets, en laptops lopen allemaal evenveel risico, en je wilt niet telkens als je ze wilt gebruiken de ene moeten loskoppelen en de andere moeten aansluiten. Zoek een dienst waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden.
  • Werkt in zoveel mogelijk landen – niet alle VPN-software is hetzelfde, en sommige soorten zijn gemakkelijker te blokkeren dan andere. Zoek naar ondersteuning voor het OpenVPN of WireGuard VPN-protocol en naar recensies van gebruikers die bijvoorbeeld vermelden dat de VPN de laatste maanden ook in China werkte. De Chinese overheid is waarschijnlijk het beste in het blokkeren van VPN’s, dus als het daar werkt, zal het overal werken.
  • Heeft aanvaardbare snelheden – Het gebruik van een VPN zal je verbinding meestal vertragen, vooral omdat je gegevens via een andere server gaan in plaats van rechtstreeks naar hun bestemming. Hoeveel de snelheid vermindert hangt af van allerlei factoren, waaronder afstand, bandbreedtebeperkingen, en netwerkbelasting. Probeer een proefversie van een VPN te gebruiken voor je ervoor betaalt, en voer snelheidstests uit om te zien hoe snel of langzaam de VPN werkelijk is.
  • Bevat een autoconnectfunctie – VPN’s beschermen je alleen als je ze gebruikt. Het klinkt vanzelfsprekend, maar je vergeet het makkelijk als je haast hebt. Zoek naar een autoconnectfunctie, ofwel voor elk netwerk of tenminste onbeveiligde. Het gebruik ervan schakelt je VPN in binnen een paar seconden nadat je verbinding maakt met een wifinetwerk in, zodat je altijd beschermd blijft, ook als je een dagje vergeetachtig bent.
  • Heeft serverlocaties waar je ze nodig hebt, het liefst zo veel mogelijk – hoe meer servers een VPN-dienst heeft, hoe beter. Af en toe kan een bepaalde server geblokkeerd worden door een site die je probeert te gebruiken. Als je andere servers hebt om uit te kiezen, is dat niet meer dan een klein ongemak.
  • Gemakkelijk te installeren – Je hebt niet veel aan de beste software ter wereld als die moeilijk te gebruiken of te installeren is, en VPN’s zijn daarop geen uitzondering. Op Mac en Windows betekent dit, dat je het installatieprogramma gewoon van de website van het bedrijf downloadt en uitvoert. Op Android en iOS downloadt je het uit de App of Play Store. Als je je niet van tevoren een account hebt afgesloten, wordt je tijdens de installatie gevraagd dat te doen. Er kunnen je een paar vragen gesteld worden over hoe je de VPN wilt gebruiken (automatisch of handmatig, en misschien wat voor een soort verbinding hij moet maken), maar de standaardopties zijn meestal prima.
  • Het gebruik ervan zou niet moeilijker moeten zijn. Of de software maakt automatisch verbinding (als je dat zo ingesteld hebt), of heeft niet meer dan een paar klikken of tikken nodig om hem op gang te krijgen. Helaas maakt niet elke VPN het zo eenvoudig. Vooral het instellen van mobiele VPN apps kan soms verrassend moeilijk zijn. Lees recensies en installeer waar mogelijk proefversies, om er zeker van te zijn dat de dienst gebruiksvriendelijk genoeg is om je hem te laten gebruiken.

De beste VPN-diensten voor op reis

De eerste beslissing die je moet nemen is of je voor een gratis of betaalde optie gaat. Gratis VPN’s zijn er meestal alleen als een manier om je uiteindelijk te laten upgraden naar de betaalde versie, en ze hebben een of meer van de volgende beperkingen: bandbreedte- en snelheidsbeperkingen, reclame, minder servers, tijdslimieten, en drukkere (lees: tragere) servers. Daarnaast zijn veel gratis VPN’s simpelweg onbetrouwbaar of zelfs gevaarlijk, omdat jouw gegevens opgeslagen en doorverkocht worden.

Wij raden daarom altijd een betaald VPN-abonnement aan. Het mooie is dat je bijna altijd gebruik kunt maken van een trialperiode, meestal van 30 dagen. Ben je niet tevreden (of ben je terug van vakantie en heb je de VPN niet meer nodig), dan kun je heel gemakkelijk je geld terugkrijgen.

Hier zijn onze tips, de best geteste VPN-aanbieders. Ze hebben ook allemaal gratis proefversies:


NordVPN is de beste keus in binnen- en buitenland

De beste VPN voor op reis in het buitenland is NordVPN. NordVPN biedt meer dan 6.000 servers aan in zestig landen en heeft zeer snelle verbindingen. Als we alle criteria hierboven erbij pakken, blinkt NordVPN uit. Belangrijk is ook dat het een zeer betaalbare VPN is. Niet de allergoedkoopste, maar ook zeker niet zo duur als bijvoorbeeld ExpressVPN, en met minimaal dezelfde performance. Apps van NordVPN heb je voor Android, iOS, Windows, Mac, Linux, PlayStation en Xbox en zelfs als plugins voor de webbrowsers Chrome en Firefox.

 

Met NordVPN kun je met zes apparaten tegelijk van één account gebruikmaken. Handig dus als je met verschillende gadgets op reis gaat. Goed te weten is dat NordVPN over een prima helpdesk beschikt, die 24/7 bereikbaar is via mail en chat. Samengevat: NordVPN is all-round en de beste optie voor je reis in het buitenland.

Bezoek NordVPN


Surfshark is voordelig voor op reis

Een voordelige maar kwalitatief goede keus is Surfshark. Ook Surfshark heeft prima snelheden. Net zoals NordVPN is Surfshark in ongeveer zestig landen aanwezig, wel met wat minder servers, zo’n 3.200. Door de snelle Nederlandse servers kun je ook in het buitenland genieten van Nederlandse TV en Netflix.

Surfshark laat zelfs een onbeperkt aantal connecties vanaf één account toe. Tot slot is ook hier een goede helpdesk, met competente mensen die je snel helpen als je een probleem of vraag hebt. 

Bezoek Surfshark


Hoe je je VPN in het buitenland kunt gebruiken

Als je eenmaal een VPN-dienst gekozen hebt, zijn hier een paar dingen om te onthouden:

1. Vergeet niet hem te gebruiken (of de eerder genoemde auto-connect optie aan te zetten)! 

Ja, dit geldt ook als je wifi gebruikt op je telefoon of tablet, in een hostel, op een vliegveld, of op een ander openbaar/semi-openbaar netwerk. Dit geldt vooral voor alles wat extra beveiliging vereist, zoals online bankieren, winkelen, of e-mailen.

2. Gebruik servers in de buurt voor betere snelheden als je kunt. Als je niet via een bepaald land verbinding hoeft te maken, gebruik dan een server dicht bij je in de buurt.

Realiseer je dat als reiziger er momenten zijn dat je verbinding te traag zal zijn om een VPN te gebruiken. Als je verbinding om te beginnen verschrikkelijk traag is, kan het zijn dat je VPN niet eens verbinding maakt, of onbruikbaar is als dat wel gebeurt. Beperk in zulke gevallen gewoon wat je online doet tot dingen die geen hoge beveiligingsniveaus vereisen.

3. Als je een onbetrouwbare internetverbinding hebt, zorg dan dat je VPN actief blijft. Als je wifi uitvalt, of het internet niet meer werkt, zal je VPN de verbinding verbreken – en zal daarna niet altijd automatisch weer verbinding maken. Houd altijd het pictogram van de app in je taak- of meldingsbalk in de gaten, en maak opnieuw verbinding als je het niet ziet.

4. Begrijp ten slotte dat de meeste VPN’s veiligheid bieden, geen volledige anonimiteit. Je bent beschermd tegen hackers en andere kwaadwillenden tussen jou en de VPN-server die je gebruikt – maar er zijn VPN-bedrijven die wel de sites en diensten waarmee je verbinding maakt loggen, samen met je account- en creditcardgegevens. In zulke gevallen, vooral als ze in de Verenigde Staten gevestigd zijn, kunnen die gegevens in bepaalde situaties aan de overheid worden verstrekt. Lang verhaal kort: doe geen domme dingen. Extra tip: de beste VPN’s in ons overzicht hebben alle een zeer sterk no-logbeleid. Dit betekent dat ze geen gebruiksgegevens loggen en je dus veel anoniemer kunt internetten.

Hoewel VPN’s lang niet zo opwindend zijn als zo’n beetje elk ander aspect van je reizen, zijn ze een goedkope, gemakkelijke manier om je online te beschermen, Wie is de Mol? (en elke andere TV-show die je leuk vindt) bij te houden, en regeringen in het ootje te nemen die je internetgebruik zouden willen controleren en blokkeren. VPN is dus ideaal voor iedereen die lange of korte tijd in het buitenland op reis gaat.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *