VPN Chrome, beste providers met goede extensies

Nog steeds is de Chrome browser de populairste ter wereld. Grote kans dat ook jij hem dagelijks gebruikt. En dan wil je natuurlijk graag veilig online gaan. Daar zijn diverse opties voor, waaronder speciale VPN Chrome extensies. In dit artikel leggen we je uit wat deze doen en hoe veilig ze zijn.

Het grote voordeel van Chrome is dat je er zoveel extra functies aan toe kan voegen, via zogenaamde ‘extensies’. Google heeft er zelfs een eigen ‘winkel’ voor, waar je er honderdduizenden kan vinden. Ook VPN extensies. Hierbij kun je en onderscheid maken tussen gratis VPN extensies en betaalde. Er is (behalve de prijs) een groot verschil tussen die twee categorieën.

Inhoudsopgave

De beste VPN Chrome extensies


1. NordVPN

De Chrome extensie van NordVPN is een waar plezier om te gebruiken. Na installeren is het heel makkelijk om in je browser een VPN locatie te kiezen, en surf je dus meteen volledig veilig. Maar de extensie doet net even wat meer, met een ad-blocker, die dus reclame op websites tegenhoudt. Dit geeft een veel prettiger surfervaring. Tenslotte is er NordVPN CyberSec, een extra bescherming tegen websites die malware of andere virussen proberen te installeren. Een heel complete extensie dus die heel eenvoudig werkt. Niet voor niets staat NordVPN op nummer 1 in ons overzicht van beste VPN providers.

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

De Chrome extension van Surfshark kreeg onlangs een complete make-over. De interface komt nu vrijwel overeen met die van de app en is net zo makkelijk in het gebruik. Je kunt nu vanuit Chrome je favoriete servers terugvinden, en ook statisch IP aanzetten. Surfshark geeft extra bescherming van je surfgedrag in de vorm van ‘Cleanweb’ . Het doet precies dat: het houdt alle malware en andere narigheid buiten. Ook werkt Cleanweb als een zeer robuuste ad-blocker. Surfshark vermeldt duidelijk op de eigen site dat de extensie (zoals altijd bij browser extensies) alleen de data die je verstuurt en ontvangt binnen Chrome beschermt. Als je al je netwerkverkeer wilt beveiligen, heb je de app nodig. 

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

De browser extensie van CyberGhost is een uitzondering tussen de VPN-extensies: hij is goed én gratis. De belangrijkste beperking van de gratis versie is dat je maar vier serverlokaties kan kiezen: Nederland, Duitsland, Roemenië en de VS. De volledige toegang, die je krijgt bij een betaald abonnement, laat je kiezen uit 6900 servers in 90 landen. De gratis versie bezuinigt overigens niet op veiligheid, dankzij de enorm sterke 256 bit encryptie. 

Bezoek CyberGhost


Hoe gebruik je een VPN Chrome extensie?

De makkelijkste manier om de browser-extensie van je VPN-dienst te vinden is ofwel via de site van de provider (die plaatsen altijd een link met instructies) of rechtstreeks via de Chrome webstore. Daar zijn alle extensies voor Chrome meteen te downloaden en met een enkele klik te installeren.

Als je een extensie van een betaalde provider gebruikt, moet je na het installeren nog wel even je inloggegevens invoeren. Daarna kun je meteen aan de slag.

Let er op dat standaard je geïnstalleerd extensies naast het browserveld te vinden zijn (het veld waar je webadressen intikt) maar dat een nieuw geïnstalleerde extensie misschien nog niet zichtbaar is. Klik daarvoor op het kleine puzzelstukje. Je krijgt nu een lijst te zien van alle extensies op je browser met daarnaast een punaise-icoon. Als de punaise blauw is, is de extensie altijd zichtbaar naast het browserveld. Klik op de punaise om de extensie altijd zichtbaar te maken of juist niet. 

Wat zijn de beperkingen van een VPN Chrome extensie?

De meeste betaalde VPN diensten bieden ook een browser-extensie aan voor Chrome en vaak ook voor Firefox. Het is goed om het verschil te weten tussen het gebruik van de browser-extensie en de volledige app die een VPN-dienst aanbiedt.

Als je een abonnement afsluit bij een VPN-dienst wordt je meestal gewezen op de speciale app die je op je PC, Mac of smart device installeert. Deze app zorgt verder voor het tot stand brengen van de VPN verbinding en vanaf dat moment is al je dataverkeer beveiligd.

Tenminste, tot je de verbinding met de VPN dienst weer verbreekt uiteraard. Je hoeft dus verder nergens meer op te letten en alle apps die online gaan (of dat nu je browser is, je e-mail app of een online game) maken gebruik van de beveiligde VPN-verbinding. 

Een browser-extensie heeft alleen invloed op de data die wordt verstuurd via de webbrowser. Als je dus de Chrome extensie activeert, is al je surfgedrag dus afgeschermd maar als je daarnaast Apple Mail gebruikt om je e-mail binnen te halen, is die verbinding dus niet beschermd.

Zelfde geldt als je naast Chrome een andere browser gebruikt. Alle Chrome-data is dan afgeschermd, alle andere data niet.

Waarom zou je een VPN extensie in Chrome gebruiken?

De belangrijkste reden om een browser-extensie te gebruiken is gebruiksgemak. Je kan vanuit Chrome je verbinding snel beveiligen. Lang niet alle websites gebruiken het versleutelde https-protocol. Als jij op een openbare wifi-plek zit te surfen, kunnen kwaadwillenden heel makkelijk meekijken met wat je doet.

Door je VPN via de extensie te activeren, kan dat niet meer. Ook is het handig om snel geoblokkades te omzeilen. Bijvoorbeeld om nieuws te lezen op een website die geen verbindingen vanuit jouw locatie toestaat. Of om in je browser de Netflix-bibliotheek te bekijken van een ander land. Je hoeft er dan ook geen rekening mee te houden dat andere delen van je computergebruik beïnvloed worden door het aanzetten van de extensie.

Simpel voorbeeld: als je via je browser toegang wil tot een afgeschermde website, kan je dat even snel regelen, zonder dat de VPN invloed heeft op andere apps. 

Bovenstaande uitleg over de werking van een VPN extensie in Chrome is redelijk beknopt. Als je een meer uitgebreide uitleg zoekt over hoe een VPN precies werkt kun je dat ook vinden op onze website. We hebben namelijk speciaal een pagina geschreven om uit te leggen wat een VPN precies is.

Gratis VPN of betaald?

Er zijn een heleboel gratis VPN extensies verkrijgbaar voor Chrome. De meesten raden we eigenlijk af, om twee redenen. De eerste is de belangrijkste: ze bieden meestal geen echte veiligheid. Een echt VPN account zorgt voor het versleutelen van je data en voor het verbergen van je IP adres. De meeste gratis VPN diensten (en gratis Chrome browser extensies) doen slechts één van deze twee dingen: het maskeren van jouw eigen IP adres. 

Deze gratis VPN extensies zijn in feite niet meer dan proxies, die je surfgedrag maar een klein beetje beschermen. Ze doen dus wel iets: al je webverkeer wordt via de server van de extensie geleid, waardoor je locatie en eigen IP adres niet te traceren zijn. Dit kan in sommige gevallen helpen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix via Chrome. Maar lang niet altijd. 

De tweede reden waarom we gratis browser extensies afraden is omdat je niet weet wat er met je data gebeurt. De aanbieder moet om zijn dienst te kunnen leveren een server draaien. Dat kost geld. Doet hij dat uit pure liefdadigheid? Dat is maar zeer de vraag. Grote kans dat er op andere manieren geld wordt verdiend. Via advertenties of via het doorverkopen van je data. Je hebt vooral geen poot om op te staan als er iets fout gaat.

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “VPN Chrome, beste providers met goede extensies