VPN kopen? Belangrijke info, best geteste VPN’s & 10 tips van VPN experts

Wil je een VPN kopen, dan word je met VPN aanbieders om de oren gesmeten. Een VPN (Virtueel Private Network) is tegenwoordig niet meer weg te denken en noodzakelijk om je online privacy mee te beschermen en geografische blokkades te omzeilen. Maar niet alle VPN's zijn geschikt voor een prettige online ervaring. Deze VPN kopen gids helpt jou op weg!

Online VPN Kopen Gids: zo koop je een VPN

Om gebruik te maken van een VPN verbinding, heb je een VPN account nodig. Daarmee log je in op een VPN server. Het kopen van een VPN is eigenlijk niets meer dan toegang krijgen tot vaak wel duizenden servers wereldwijd. Om een VPN account te krijgen sluit je een abonnement af bij een VPN provider. Maar er zijn er tientallen VPN providers. dus helpen we jou op weg om de juiste keuze te maken.

Inhoudsopgave

Een VPN aanschaffen? Bekijk de best geteste VPN providers

Als VPN & Tech experts helpen we jou graag de juiste keuze te maken bij het kopen van een VPN. We gaan daarom in op belangrijke zaken waar je volgens ons op moet letten als je een VPN wilt aanschaffen. Het uitgangspunt is dat je de beste online ervaring wilt die mogelijk is met een VPN én dat de aanbieder veilig en betrouwbaar is. Zodat je zonder zorgen kunt surfen met je VPN verbinding.

Top 5 best geteste VPN providers

Om het te onderbouwen hebben we een top 5 met best geteste VPN providers samengesteld. Deze lijst is samengesteld aan de hand van vaste beoordelingscriteria die je verderop ook terugvindt. Waaronder:

 • Privacy en veiligheid
 • Snelheid en serveraanbod
 • Prijs en geld-terug-garantie
 • Ondersteuning voor voldoende apparaten
Score9.759.318.638.818.68
Prijs premiumversieVanaf €2.99 per maandVanaf €1.99 per maandVanaf €1.59 per maandVanaf €2.03 per maandVanaf $6.67 per maand
Korting63% 84% 85% 82% 35%
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoekBezoek

Beste koop (VPN onderzoek uit 2023)

Welk VPN abonnement je moet kopen is een lastige keuze. Omdat er inmiddels zo veel verschillende VPN services zijn is het lastig om de juiste aanbieder voor jouw wensen en eisen te kiezen.

Om de keuze wat makkelijker te maken, testen wij constant een groot aantal verschillende VPN providers. Aan de hand van deze VPN testen komen we tot wat ons betreft de beste VPN providers zijn.

Twee daarvan scoren het beste op de vaste criteria die we hanteren in onze VPN reviews. Dit zijn onder andere de kwaliteit en de snelheid van de verbindingen, de gebruiksvriendelijkheid van de software, de opties van de software en de manier waarop je privacy beschermd wordt:


NordVPN

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

NordVPN staat terecht op nummer 1 in onze lijst met beste VPN providers. De prijs is aantrekkelijk en de software werkt uitermate prettig. Ook zijn er veel servers beschikbaar, wat ervoor zorgt dat je altijd een snelle VPN verbinding tot je beschikking hebt. Iets wat natuurlijk prettig en belangrijk is als je een VPN koopt om veel te gebruiken.

Als belangrijkste punt is jouw privacy goed gewaarborgd bij deze NordVPN. De VPN protocollen die gebruikt worden zijn veilig en er zijn ook meer dan voldoende extra veiligheden ingebouwd, zoals bijvoorbeeld de kill switch op de verschillende apps voor de verschillende besturingssystemen die NordVPN heeft ontwikkeld.

Het ecosysteem van NordVPN is ook aantrekkelijk. Zo kun je van deze makers ook de wachtwoordmanager NordPass en en de veilige cloudopslagdient NordLocker afnemen, eventueel als betaalbare combideal.


Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Surfshark is een uitermate complete en snelle VPN dienst. Op alle apparaten is de software mooi vormgegeven en bijzonder gemakkelijk in het gebruik. De software en apps zijn ook nog eens hartstikke stabiel en hebben geen negatieve invloed op het systeem.

Ook de kwaliteit van de VPN servers blijkt erg goed te zijn. Er is geen merkbaar snelheidsverlies en ook aan de stabiliteit van de verbindingen valt niks af te dingen. Daarnaast staat de dienst erom bekend er goed in te slagen om de privacy van gebruikers erg goed te waarborgen.

Een groot voordeel van Surfshark is de lagere prijs in vergelijking met andere VPN providers die er beschikbaar zijn. Met name omdat er bij Surfshark geen limiet zit op het aantal apoparaten waarop je de VPN mag gebruiken.


10 tips om zelf de juiste VPN provider kiezen

Wanneer je ervoor kiest om zelf een VPN provider te kiezen is het zaak om duidelijk te hebben wat er belangrijk voor je is. Je kunt dan ook het best letten op onder onderstaande punten.

1. Privacy en veiligheid

Wanneer je een VPN koopt vanwege veiligheidsoverwegingen en een betere bescherming van je privacy, dan zijn er een aantal aspecten belangrijk om extra op te letten. In het kort:

 • Houdt de VPN geen logs bij? (no-log-beleid)
 • Is er een privacybeleid en staan daar geen rare dingen in?
 • Worden veilige VPN-protocollen ondersteund?
 • Wat is het vestigingsland van het bedrijf achter de VPN?
 • Zijn de systemen onafhankelijk getoetst (security-audit)

Houdt de VPN geen logs bij? (no-log-beleid)

De beste VPN-diensten houden niet bij wat jij zoal op internet doet zodra je via hun servers het web opgaat. Er wordt dan ook wel gesproken van een no-log-beleid, of in het Engels no log policy. Ga je zelf op onderzoek uit, controleer dan of zo’n beleid wordt gevoerd.

Veel gratis VPN’s hebben meestal geen no-log-beleid of liegen er simpelweg over. Ze verdienen hun geld door jouw data alsnog door te verkopen.

Is er een privacybeleid en staan daar geen rare dingen in?

Het privacybeleid van een VPN vind je vaak op de website van de aanbieder. Hier lees je vaak terug welke data er wél wordt verzameld om de dienst te kunnen aanbieden, zoals bijvoorbeeld je e-mailadres en betaalmethode. Maar we komen hierin ook wel eens tegen dat er meer gegevens worden bijgehouden dan strikt noodzakelijk, ondanks beloftes van een no-log-beleid. Even goed doorlezen dus.

Ook staat hierin vaak wat een VPN doet bij een zogeheten DMCA notice. Dit is een verzoek vanuit de entertainment-industrie, waarbij men gegevens opvraagt van een VPN-gebruiker die verdacht wordt van het illegaal downloaden en uploaden van films, muziek, games en andere digitale content. Maar als het goed is, heeft jouw VPN niets om te overhandigen, vanwege het no-log-beleid.

Worden veilige VPN-protocollen ondersteund?

Daarnaast is er nog technische veiligheid van de VPN verbindingen. Veel mensen gebruiken een VPN vanwege hun privacy of/en vanwege het feit dat ze het onmogelijk willen om afgeluisterd te worden. Het is daarom hartstikke belangrijk dat de technische veiligheid van de VPN verbindingen gewaarborgd is. Check daarom goed of de protocollen die je kunt gebruiken bij en bepaalde VPN service veilig zijn.

We raden aan om waar mogelijk te kiezen voor het OpenVPN protocol of het WireGuard protocol. Controleer dus voor aanschaf of deze protocollen ondersteund worden.

Let er ook op dat er een kill switch optie in de software zit van de VPN service die je wilt gaan gebruiken. Dit is een veiligheidsfunctie die er voor zorgt dat al het internetverkeer onderbroken wordt wanneer de VPN verbinding weg valt, om wat voor reden dan ook. Dit voorkomt dat er data die je alleen over een veilige VPN verbinding wilt sturen open en bloot over het internet worden verzonden.

Wat is het vestigingsland van het bedrijf achter de VPN?

Het bedrijf achter jouw VPN heeft zich te houden aan de wetten die gelden in het land van waaruit zij opereren. En sommige landen nemen het niet zo nauw met jouw privacy. Het is ons inziens verstandig om geen VPN abonnement te kopen die het hoofdkantoor in één van de five eyes nations heeft.  Namelijk Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Dit zijn de landen waar het meest afgeluisterd wordt en die ook onderling informatie uitwisselen. Bovendien zijn bedrijven in die landen verplicht om alle data af te staan waar de overheid eventueel om vraagt. Voor het anoniem surfen let je er dus op dat de VPN service gevestigd is in een land waar de privacy nog hoog in het vaandel staat. Denk bijvoorbeeld aan Panama of Roemenië en de Britse Maagdeneilanden.

Zijn de systemen onafhankelijk getoetst? (security-audit)

Hoewel wij VPN’s grondig testen, kunnen we niet bij deze bedrijven achter de schermen kijken. Om toch het vertrouwen van de buitenwereld te winnen, schakelen de beste VPN’s op gezette tijden onafhankelijke beveiligingsexperts in, om hun systemen op lekken te toetsen. Zo’n proces heet een security-audit.

Lees je op de website van de VPN aanbieder dat er één of meerdere audits hebben plaatsgevonden en maken ze de resultaten het liefst ook nog openbaar? Dan kun je er extra op vertrouwen dat zij hun privacy-beloftes nakomen.

2. Snelheid

Omdat al je internetverkeer via een server gaat bij een VPN verbinding, is er een risico dat de verbinding veel trager gaat. De server kan immers een bottleneck worden. Het is daarom ook belangrijk om vooraf uit te zoeken of de snelheid van de VPN service snel genoeg is voor jouw doeleinde. In al onze VPN reviews bespreken we in ieder geval de snelheid van de verschillende services. Daarnaast hebben we een pagina met de snelste VPN’s.

Om optimale snelheden te behalen is het belangrijk om servers in de buurt te hebben. Gelukkig hebben de meeste VPN services één of meerdere servers in Nederland staan. Dit zijn voor ons vaak de snelste servers.

Maar hoe snel is snel genoeg? Dat hangt er vanaf wat je op internet doet. Hogere snelheden zijn van belang zodra je gaat streamen, met name als dit in HD- of 4K-kwaliteit is.

Netflix raadt bijvoorbeeld het volgende aan:

 • 720p: 3 Mbps
 • 1080p (full HD): 5 Mbps
 • 4K/Ultra HD (UHD): 15 Mbps

Hoe hoger de snelheid, hoe sneller de stream start en hoe minder vaak deze hoeft te bufferen.

3. Server locaties

Zoals hierboven aangegeven is de locatie van een server belangrijk om een goede snelheid te behalen. Hiernaast is er nog een andere reden om op locaties van servers te letten bij het uitvinden van welke VPN je wilt kopen.

Dat is namelijk het omzeilen van geografische blokkades. Veel content op het internet is geografisch beperkt te zien. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om RTL XL in het buitenland te kijken. Maar wanneer je verbinding maakt met een VPN server in Nederland, ben je in staat om alsnog de content te zien. Omdat de VPN RTL XL laat denken dat je gewoon in Nederland bent.

Je kunt bijvoorbeeld ook de Amerikaanse Netflix kijken als je verbinding maakt met een Amerikaanse VPN server. Hoe groter het serveraanbod en het aantal landen waaruit je kunt kiezen, hoe groter de kans dat je geoblokkades kunt omzeilen.

4. Prijs van VPN abonnement

Natuurlijk zijn de kosten van een VPN-abonnement ook belangrijk wanneer je een VPN gaat kopen. De prijzen kunnen redelijk uit elkaar lopen, dus zorg ervoor dat je niet teveel uitgeeft.

Het is een misvatting dat een goede VPN ook duur moet zijn. Kijken we bijvoorbeeld naar Surfshark, dan heb je voor zo’n drie euro in de maand één van de beste VPN’s te pakken. ExpressVPN is daarentegen ook een hele complete en snelle VPN, maar de prijs van gemiddeld acht dollar in de maand is in vergelijking lastiger te verantwoorden.

Daarnaast is het ook nog zo dat er vaak kortingsacties lopen. Soms scheelt het wel meer dan de helft per maand! Wil je altijd de laagste prijs betalen, houd dan onze pagina met VPN aanbiedingen in de gaten.

Score9.318.758.81
Prijs premiumversieVanaf €1.99 per maandVanaf €1.92 per maandVanaf €2.03 per maand
Servers3200+ 30000+ 7500+
WebsiteBezoekBezoekBezoek

Het kan verleidelijk zijn om voor een gratis VPN te kiezen. Doorgaans raden we dit af omdat de veiligheid niet gegarandeerd is en de snelheden vaak te wensen overlaten. Maar er zijn een paar uitzonderingen op de regel.  Lees hiervoor ons artikel over beste gratis VPN’s.

5. Op welke apparaten ga je de VPN die je koopt gebruiken?

Het is ook van belang om een VPN aanbieder te kiezen die een app heeft ontwikkeld voor de apparaten waarop jij een VPN verbinding wilt gebruiken. De grootste VPN providers hebben tegenwoordig allemaal wel een app voor de meest gebruikte besturingssystemen en apparaten zoals een iPad, iPhone, Android, Windows en MacOS.

Maar als jij bijvoorbeeld ondersteuning voor je router, Kodi, Linuxcomputer en andere meer exotische systemen zoekt, moet je daar even goed op letten.

VPN gebruikers hebben hun laptop en mobiele telefoon via een router veilig verbonden met het internet

De meeste VPN’s beperken het aantal apparaten waarop je de software en apps mag gebruiken. Reken dus ook eventjes uit of alle apparaten die je met een VPN wilt beschermen, wel binnen deze limiet passen. Sommige VPN’s hebben wat dit betreft geen beperkingen, waaronder Surfshark.

VPN software downloaden

Wanneer je een VPN abonnement gekocht hebt, moet je dit natuurlijk gaan gebruiken. Hiervoor bieden de VPN services allemaal software aan. Deze VPN software kun je downloaden van de website van de VPN provider waar jij een abonnement koopt.

Wanneer je deze VPN software gedownload en geïnstalleerd hebt, kun je het programma openen. Vervolgens moet je inloggen met de gegevens die je hebt ontvangen van jouw VPN provider. Daarna kies je welke serverlocatie je wilt gebruiken en kun je verbinding maken.

cyberghost dashboard

VPN kopen in Nederland

Als je een Nederlander bent en/of in in Nederland een VPN wilt gebruiken zijn er nog specifieke zaken waar je op kunt letten wanneer je een VPN abonnement wilt kopen. Je kunt bijvoorbeeld letten op:

 • Kun je betalen met iDeal?
 • Zijn de apps en software Nederlandstalig?
 • Is de klantenservice Nederlandstalig?

In Nederland is iDeal het meest gebruikte betaalmiddel, maar buitenlandse webwinkels ondersteunen dit lang niet altijd. Dat geldt ook voor VPN-aanbieders. Sommige laten je alleen betalen met een creditcard, en die moet je dus maar net bezitten.

De meeste VPN-apps zijn Engelstalig. Maar sommige zijn ook naar het Nederland vertaald, wat handig is als je Engelse woordenschat niet zo breed is. Een paar goede Nederlandse VPN’s zijn Private Internet Access, ExpressVPN, Proton VPN en VPN Nederland.

VPN Nederland interface

Over die laatste gesproken: VPN Nederland is één van de weinige met een Nederlandstalige klantenservice, samen met Goose VPN. Als je vragen of klachten hebt, werkt dat toch net even fijner.

Conclusie

Wanneer je een VPN kopen wilt, dan zijn er veel zaken om op te letten. Op het gebied van veiligheid, snelheid en aanwezige functies, bijvoorbeeld. Het loont zeker om verschillende VPN’s met elkaar te vergelijken, voor je tot een aankoop overgaat. De tips uit dit artikel helpen je daar hopelijk bij.

Het is tenslotte goed om te weten dat veel VPN’s een niet-goed-geld-terug-garantie hebben. Mocht je toch niet tevreden zijn, dan kun je meestal binnen 30 dagen gewoon je geld weer terugkrijgen. Probleemloos uitproberen, dus!


Veelgestelde vragen

NordVPN is de beste VPN van dit moment, zoals blijkt uit onze vergelijkende VPN-tests. Deze dienst werkt door beveiligde, versleutelde verbindingen te creëren tussen je computer en de NordVPN-servers. Als gevolg blijf je anoniem op internet, zodat je online niet geïdentificeerd of gevolgd kunt worden. Ook krijg je toegang tot geblokkeerde websites en wordt je internetverkeer beschermd tegen hackers en malware.

De servers zijn snel en dus goed geschikt voor streaming, en de software en mobiele apps zijn even uitgebreid als gebruiksvriendelijk. NordVPN is een uitstekende keuze voor iedereen die bezorgd is over zijn of haar online privacy en veiligheid, voor een aantrekkelijke prijs.

Er zijn een aantal factoren te overwegen bij het kiezen van een VPN-aanbieder. Waarom heb je er eentje nodig? Wil je anoniem blijven op het internet, dan is het onder meer van belang dat de VPN-provider geen logs bijhoudt. Dat houdt in dat er van jouw internetgebruik geen enkele informatie wordt opgeslagen. Zo’n no-log-beleid vind je vooral bij betaalde VPN’s, bij gratis VPN’s lang niet altijd.

Sta ook stil bij de snelheid van de aanbieder. Als je veel wil streamen of als je vaak grote bestanden wilt downloaden, dan wil je natuurlijk de snelste VPN. Niemand heeft nog geduld voor langzaam ladende websites, nietwaar? En dan is er nog de prijs. Hoeveel wil je maandelijks uitgeven aan je VPN? Daarbij geldt eigenlijk altijd de vuistregel: hoe langer de duur van het abonnement, hoe goedkoper het maandbedrag.

Het belangrijkste is dat je een aanbieder kiest die bij jouw wensen aansluit. Of die nu vooral te maken hebben met het beschermen van je online privacy, het soepel streamen van alle mogelijke content of een combinatie van factoren. Kijk rond, lees onze VPN-reviews en neem de tijd om de verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een keuze maakt. Er zit vast en zeker een VPN voor je tussen die aan al je eisen voldoet.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het uitzoeken van een goede VPN. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je opgesomd:

 • Een goede VPN moet een hoge mate van anonimiteit en privacy bieden. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat er geen logs worden bijgehouden en dat er ondersteuning is voor veilige VPN-protocollen.
 • Ook sterke encryptie is van belang. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn en niet in verkeerde handen vallen. Data wordt versleuteld zodat jouw internetverkeer niet mee te lezen is.
 • De VPN-verbinding moet snel zijn. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld video’s wilt streamen of online games wilt spelen.
 • De VPN-provider moet een groot aantal servers beschikbaar hebben, zodat je altijd een server kunt vinden die snel en stabiel is.
 • De prijs van de VPN is ook belangrijk. Een goede VPN hoeft helemaal niet duur te zijn, maar je moet wel bereid zijn te betalen voor een goede service. Gratis VPN’s bieden doorgaans niet dezelfde kwaliteit of hebben onhandige beperkingen, zoals een datalimiet.

Dat is heel eenvoudig. Tijdens het afsluiten van je abonnement maak je namelijk meteen al een account aan, die sowieso bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord. Let er op dat een VPN-dienst niet meer gegevens van je vraagt dan strikt noodzakelijk. Wil een VPN teveel van je weten, dan raden we aan om even verder te kijken. De beste VPN’s slaan zo weinig mogelijk privégegevens van je op!

Categorieën: VPN providers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “VPN kopen? Belangrijke info, best geteste VPN’s & 10 tips van VPN experts

 1. Dennis Nijkamp

  Ik ben 8 maanden per jaar in Noorwegen en wil graag tv kijken, de KPN ITV App werkt niet in Noorwegen maar men zegt dat je met een VPN verbinding wel van de App gebruik kan maken. Ik weet niet precies hoe dit werkt