Harry Potter films kijken op Netflix in Nederland en België

Het is een van de beroemdste filmreeksen aller tijden en eentje die gerust naast Indiana Jones, James Bond of The Lord of The Rings mag staan. Best verwonderlijk dus dat de Harry Potter films (want daar hebben we het over) op Netflix en de meeste streamingdiensten in geen velden of wegen te bekennen zijn. Geen nood: het is makkelijker dan je denkt om de Harry Potter films tóch op Netflix te kunnen kijken.
Inhoudsopgave

Tien jaar is het ondertussen al geleden dat Harry Potter and the Deathly Hallows II (de laatste uit de reeks) in de bioscoop uitkwam, maar de films zijn al die jaren enorm populair gebleven. Er wordt door heel veel mensen dan ook naarstig gezocht naar de serie op Netflix, Amazon Prime en consoorten, maar in België of Nederland zal je ze helaas niet vinden


Binnen tien minuten Harry Potter op Netflix kijken? Onze beste getest VPN NordVPN biedt een proefabonnement zonder risico, waarmee je 30 dagen de volledige service uit kunt proberen. Ben je niet tevreden, dan krijg je zonder problemen je geld terug. Download de software, sluit het proefabonnement af, volg het stappenplan hieronder en je kijkt binnen no time Harry Potter!

Probeer NordVPN


Waarom staat Harry Potter niet op Netflix?

Niet omdat Netflix niet wil, maar omdat ze de streamingrechten op de films niet (meer) in hun bezit hebben. Producenten van films en televisieseries verkopen aan Netflix en andere partijen, zoals bijvoorbeeld tv-zenders of kabelmaatschappijen, het recht om een bepaalde film in een bepaald land te mogen uitzenden en dat voor een bepaalde periode. Als die periode voorbij is, moeten koper en verkoper opnieuw aan tafel gaan zitten om eventueel een verlenging te bespreken. Gebeurt dat voor een of andere reden niet, dan verhuizen de rechten naar een andere partij. Of ze blijven onbenut, dat kan ook, bijvoorbeeld omdat de verkoper er te veel geld voor vraagt. 

Is er geen enkel land waar Netflix Harry Potter mag uitzenden? 

Toch wel. Wij vonden alle acht films bij Netflix Australië en Netflix Turkije. We hebben ook een steekproef gedaan en een kijkje genomen bij Netflix Amerika, Spanje, Portugal, Polen, Finland, Hongarije, Israël en Canada. Harry Potter is, momenteel, enkel in Turkije en Australië beschikbaar. 

Harry Potter films op Netflix kijken overzicht

Het probleem is uiteraard dat je als Belg of Nederlander geen toegang hebt tot de Australische of Turkse Netflix-bibliotheek. Dat komt dan weer omdat, zoals we net al vertelden, die filmrechten per land of per regio verkocht worden. Netflix heeft wel de rechten op Harry Potter in Australië en Turkije, maar niet voor België of Nederland. 

Hoe kan je naar Harry Potter kijken op Netflix? 

Hoe weet Netflix eigenlijk dat wij ons in Nederland en België bevinden? Dat kunnen ze zien aan ons IP-adres. Hebben wij een Belgisch of Nederlands IP-adres, dan schotelt Netflix ons de Belgische of Nederlandse bibliotheek voor (en dat geldt ook zo voor de Duitse, IJslandse, Argentijnse of Koreaanse versie van Netflix en ook voor Prime Video, Disney Plus, Videoland en Streamz). 

Als we er dus op een of andere manier zouden in slagen om in loggen met een Turks of Australisch IP-adres, dan krijgen we toch toegang tot de content voor Turkije en Australië, waaronder dus Harry Potter. En laat dat nu precies zijn wat een VPN voor je kan klaar spelen. 

Zo’n VPN is eigenlijk een soort tussenstation in een ander land dat al jouw interverkeer omleidt en voorziet van een nieuw IP-adres. Als je dus eerst inlogt op een Turkse VPN-server en daarna verbinding maakt met Netflix, lijkt het voor Netflix alsof je je in Turkije bevindt. Terwijl je dus eigenlijk gewoon in ons kikkerlandje achter de tv zit.

Welke VPN-provider moet ik hebben? 

Wie ooit al eens “VPN-provider” googelde zal het beamen: er zijn er hopen. Hoe maak je daar een keuze uit? Voor deze specifieke “use case”, het bekijken van buitenlandse streamingdiensten, zijn er wel enkele keuzeparameters die er uit springen. 

  • De eerste is dat je VPN-provider servers heeft staan in zo veel mogelijk landen. In hoe meer landen hij aanwezig is, hoe groter de kans dat er een land is waar de dienst de rechten heeft op jouw favoriete film of serie.
  • Daarnaast is ook een goede verbindingssnelheid belangrijk omdat we videobeelden gaan streamen en dat is nu typisch een toepassing die een hoge snelheid vereist. Hoe hoger die snelheid, hoe beter de beeldkwaliteit en de kijkervaring.
  • Kies best ook een VPN die voldoende apps en software voorziet om vanop verschillende platformen verbinding te maken. Een app voor je Windows-pc of Mac is natuurlijk een absolute basisvereiste, daarnaast liefst ook apps voor je smartphone (iOS of Android) en bij voorkeur ook apps voor je smart tv, streaming box (Apple TV bijvoorbeeld of Nvidia Shield) en gameconsole.

Wat is een goede VPN om Harry Potter te kijken? 

Als je met bovenstaande parameters rekening houdt, zijn er wel enkele VPN-providers die volgens ons er bovenuit steken. Ons favoriete trio is momenteel: NordVPN, Surfshark en Cyberghost. 


NordVPN: de Griffoendor onder de VPN’s

Ruim 6.500 servers in bijna zestig landen, dat is het indrukwekkende IT-park waarover VPN-provider NordVPN beschikt (waaronder uiteraard Turkije en Australië). De verbindingen die NordVPN aanbiedt zijn prima en ruim genoeg om video te streamen. Uiteraard heeft ook de lokale infrastructuur er wel mee te maken. Zo hadden wij de indruk dat streams uit Australië nog iets vlotter binnenkwamen dan uit Turkije, ook al ligt Australië aan de andere kant van de wereld en is Turkije voor ons een stuk dichterbij. 

NordVPN is ook op een hele reeks apparaten en toestellen te installeren: Linux-, Windows- en Mac-computers, iOS en Android en als browserextensie voor Chrome en Firefox. Specifieke apps voor de PlayStation of Xbox ontbreken helaas wel. Bij NordVPN mag je ook zes verbindingen tegelijk opzetten, de meeste gezinnen kunnen daarmee allicht wel uit de voeten. 

NordVPN is ook bijzonder goed in het omzeilen van VPN-restricties door de streamingdiensten. Uiteraard halen die alle technische trucjes uit de kast om VPN-verbindingen te blokkeren, maar NordVPN weet die zo goed als altijd te verslaan. En als je toch op een zwart scherm botst, volstaat het meestal om even uit te loggen en weer in te loggen (eventueel via een server in een andere stad) om weer toegang te krijgen. 

Bezoek NordVPN


Surfshark: als een jonge Harry Potter

Surfshark krijgt van ons het zilver. Deze VPN is nog vrij jong net als Harry, maar kan toch een boel kunstjes en is bovendien erg betaalbaar. Het bedrijf is in 61 landen aanwezig en heeft in totaal zo’n 3.200 servers draaien. Ook hier zijn de downloadsnelheden meer dan prima, soms liggen ze zelfs nog een tikje hoger dan bij NordVPN. Je zult dus zonder enig probleem Full HD- en zelfs 4K-video kunnen streamen. 

Surfshark heeft VPN-clients voor Windows PC, Mac, Android, Android TV, iOS, Linux, Chrome en Firefox. Net als bij NordVPN ontbreken er dedicated apps voor de PlayStation of Xbox , maar daar zijn wel enkele omwegen voor (die trouwens ook bij NordVPN werken).  We komen er in het hoofdstuk “Je VPN op je router installeren” nog op terug. 

Wat het aantal verbindingen betreft, doet Surfshark het nog beter dan NordVPN. Je mag zo veel verbindingen opzetten als je zelf wilt

Bezoek Surfshark


CyberGhost: zweef als een Dementor door alle blokkades

Op de derde plaats zetten we CyberGhost, een VPN-provider die veel waar voor z’n geld biedt. Zij hebben wereldwijd ongeveer 6.300 servers geïnstalleerd in 90 landen. CyberGhost haalt niet overal de topsnelheden die NordVPN en Surfshark bieden, maar het blijft meer dan voldoende om fatsoenlijk video te streamen in de beste kwaliteit. 

CyberGhost is beschikbaar op Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Chrome en Firefox. Ook op Android TV en Chromecast valt de app te installeren. Op die manier kunnen met één abonnement zeven verbindingen tegelijk opgezet worden. 

Bezoek CyberGhost


Nog een algemene tip: quasi alle VPN-providers bieden een gratis proefabonnement van een maand aan. Op die manier kan je ze rustig testen en zien of ze aan al je wensen voldoen. Ben je er blij mee, kan je je abonnement na een maand gewoon verder zetten. Zo niet, zeg je op en heeft het je geen duit gekost.  

Harry Potter kijken op Netflix: stappenplan

OK, je hebt een keuze gemaakt uit de verschillende VPN-providers en je wilt zo snel mogelijk de complete Harry Potter-reeks bingewatchen. Hoe ga je te werk? 

Turkse VPN server kiezen om Harry Potter op Netflix te kunnen kijken

  1. Open de app van je VPN-provider en maak verbinding met Turkije – zoals wij deden – of Australië. Dat is een kwestie van op de kaart het juiste land aan te klikken (hopelijk heb je goed opgelet tijdens de lessen Aardrijkskunde).
  2. Je VPN-app zal nu verbinding maken met de server in het desbetreffende land. Je mag de app terug dichtdoen.
  3. Open je browser en surf naar Netflix. Op de homepagina zal je Nederlandse tekst zien, maar vergis je niet, je kiest wel degelijk uit de Turkse bibliotheek.
  4. Kies in het zoekvenster rechts bovenaan voor Harry Potter. Alle acht films komen tevoorschijn.
  5. Klik de film aan die je wil bekijken.
  6. Veel kijkplezier! Een ding moet je wel voor ogen houden: je zult geen Nederlandse ondertiteling kunnen kiezen, wel Engels en Turks.

VPN via apps? Of via je router? 

Zoals we hierboven al aangaven, voor veel Smart TV’s (onder meer Samsung en LG) en gameconsoles brengen de meeste VPN-providers geen eigen app uit. Gelukkig zijn er wel enkele omwegen om daar een mouw aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om op je smart TV of console je DNS-instellingen aan te passen met de waarden die je van je VPN-provider krijgt. Op die manier krijg je tóch toegang tot geblokkeerde content.

Wat is dan het verschil met een “echte” VPN-verbinding? Die echte VPN-verbinding wordt ook nog eens geëncrypteerd of versleuteld en is dus beter bestand tegen “gluurders”. Of dat veel uitmaakt als je gewoon een streamingservice wil bekijken, is echter maar de vraag. 

Een andere manier om dit te omzeilen, is door de VPN-verbinding in te stellen op je router. Als je dat doet, wordt meteen, in één beweging, al je internetverkeer via de VPN gestuurd. Dus niet alleen het dataverkeer van je pc’s en smartphones, maar ook van je tv-toestellen en consoles.

Op die manier kan je dus ook apparaten verbinden waarvoor helemaal geen VPN-app bestaat. Het grote nadeel van deze aanpak: niet elke router kan dit. Als je deze route wil bewandelen, zal je dus eerst even in de handleiding van jouw apparaat moeten duiken of wat onlineresearch doen.

Harry Potter films streamen kan ook op Peacock

Heb je geen abonnement op Netflix en gaat het je ook te ver om er speciaal eentje te nemen voor Harry Potter? Dan is er nog een alternatieve mogelijkheid om de films te bekijken. Ook de Amerikaanse streamingdienst Peacock (eigendom van NBC) heeft ze alle acht in zijn aanbod. 

Meer zelfs: de eerste drie films kan je daar helemaal gratis bekijken, voor de andere vijf heb je wel een betalend premium-abonnement nodig. Om Peacock te bekijken, stuur je je VPN-verbinding natuurlijk naar de Verenigde Staten en maak je een account aan bij de dienst. Lees hier hoe je toegang krijgt tot Peacock TV vanuit Nederland of België.


Update september 2021: Harry Potter beschikbaar op HBO Max

Inmiddels zijn de Harry Potter-films trouwens ook op HBO Max te zien. Lees hier verder als je benieuwd bent hoe je in Nederland en België HBO Max kunt bekijken.

Het zou natuurlijk handig als er een webdienst bestond die je meteen zou kunnen vertellen waar ter wereld en bij welke streamingdienst een bepaalde film of serie te zien is. Er bestaan wel enkele van zulke sites (Streamcatcher bijvoorbeeld), maar die zijn meestal niet erg up to date en soms staat er zelfs ronduit verkeerde informatie op. Met zo’n dienst moet je bijvoorbeeld ook niet handmatig alle mogelijke Netflix-landen aflopen in de hoop er een bepaalde film tegen te komen, zoals wij voor dit artikel deden. (Ja, wij hebben een zwaar leven).


Update december 2021: De Harry Potter-reünie “Return to Hogwarts” komt er aan

Harry Potter-fans wereldwijd hebben 1 januari met een dikke, rode stift omcirkeld in hun agenda. Niet omdat het nieuwjaarsdag is, wél omdat dan de reünie-special Return to Hogwarts live gaat. In eerste instantie wel enkel op HBO Max. En om dat platform te kunnen bekijken, heeft u een VPN nodig.

Ongeveer iedereen die een iets belangrijke rol heeft gespeeld in de Harry Potter-films zal zijn opwachting maken in de HBO-special. Uiteraard komen Emma WatsonDaniel Radcliffe en Rupert Grint uitgebreid aan bod, maar ook onder meer Ralph Fiennes (Lord Voldemort), Gary Oldman (Sirius Black), Robbie Coltrane (Hagrid) en Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) maken hun opwachting. De regie van het programma is in handen van filmregisseur Chris Columbus die zelf twee Harry Potter-films maakte (Steen der Wijzen en De Geheime Kamer), en die je misschien ook kent van Mrs. Doubtfire, Home Alone en Home Alone 2.

Wat in de reünie exact te zien zal zijn, daar heeft HBO nog niks concreets over losgelaten, al wordt wel al veel duidelijk uit de trailer die onlangs werd vrijgegeven. Daaruit blijkt dat HBO ongeveer hetzelfde recept zal volgen als bij de Friends Reunion. Verwacht dus interviews met en gesprekken tussen de verschillende hoofdpersonages, veel blikken achter de schermen bij de opnames van de films en veel nostalgische terugblikken op de jaren dat de reeks in de bioscopen liep. Houd je zakdoek dus maar klaar. Zelfs Emma Watson houdt het niet droog, zo zagen we in de trailer, en allicht zal dat ook voor veel fans opgaan.

Klokslag middernacht

In Amerika zal de special klokslag om twaalf uur gelost worden op HBO Max, het streamingplatform van de gelijknamige betaalzender. Wil je dus bij de eersten zijn die de beelden te zien krijgen, dan moet je een abonnement op de dienst afsluiten en een VPN inzetten. HBO Max is normaliter immers niet beschikbaar voor niet-Amerikaanse kijkers.

Belgen die 24 uur kunnen wachten, hebben trouwens geluk. In België zal Streamz de special namelijk uitzenden op 2 januari. Ook daar heb je echter een abonnement voor nodig.

Wil je, ter voorbereiding, nog eens alle films uit de Harry Potter-reeks herbekijken? Ook dan kun je terecht bij HBO Max, al zijn de films bij ons ook beschikbaar op Amazon Prime Video.

 

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *