Beste VPN voor Windows 11: review en installatie

Wat is de beste VPN voor Windows 11? Ook op Windows 11 wil je natuurlijk veilig en privé online kunnen surfen. Daarom mag een VPN ook op dit gloednieuwe besturingssysteem van Microsoft niet ontbreken. Hier behandelen we alle facetten van een VPN voor Windows 11. Zo komt aan bod waarom een VPN van belang is, hoe een VPN installeren op Windows 11 precies werkt en wat de beste VPN voor Windows 11 is op basis van onze uitgebreide VPN-tests. Zo weet je zeker dat je ook op Windows 11 zonder pottenkijkers het internet op kunt.
Inhoudsopgave

Waarom een VPN voor Windows 11?

Sinds kort is Windows 11 beschikbaar als gratis update voor Windows 10. Grote kans dat jij de overstap inmiddels hebt gemaakt. Of dat nu is omdat je de upgrade op je bestaande pc hebt uitgevoerd, of omdat je een nieuwe computer of laptop hebt gekocht die standaard al op Windows 11 draait.

Bij de introductie van Windows 11 noemde Microsoft de beveiliging ervan als een van de speerpunten van het besturingssysteem. Dat is ook de reden waarom niet alle oude Windows 10-pc’s zomaar naar Windows 11 te upgraden zijn; zo moet de processor bepaalde veiligheidsmaatregelen hebben ingebouwd die het voor malware lastiger maakt om zich zomaar op jouw systeem te nestelen.

Dat is natuurlijk goed nieuws, maar staat verder los van jouw persoonlijke online privacy. Zonder een VPN  ben je nog steeds even vatbaar voor volggedrag van adverteerders, die uitgebreide profielen van je opbouwen.

  •   Ben je veel onderweg met je Windows 11-laptop? En maak je daarmee vaak verbinding met openbare wifi? Dan is het raadzaam om je verbinding met een VPN te versleutelen.
  •   Download je wel eens torrents met je Windows 11-pc? Dan wil je liever onder de radar blijven om downloadboetes te voorkomen en is een VPN cruciaal voor anonieme downloads.
  •   En wil je films en series streamen die niet in de Benelux beschikbaar zijn? Ook dan komt een VPN om de hoek kijken. Spoof je locatie, en het Amerikaanse Netflix-aanbod ligt binnen handbereik.

Kortom, er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een VPN ook op Windows 11 onmisbaar is. Lees hier meer over de voordelen van een VPN, die evenzeer voor Windows 11 gelden.

Top 5 VPN-diensten voor Windows 11

VPN
Score9.759.318.818.75
Prijs premiumversieVanaf €2.99 per maandVanaf €1.99 per maandVanaf €2.03 per maandVanaf €1.92 per maand
Software voor Windows
Software voor Windows Mobile
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoek

1. NordVPN: Beste VPN voor Windows 11

NordVPN raden we altijd van harte aan, om meerdere redenen. Zo is dit een van de meest complete VPN’s die je kunt kiezen, temeer omdat er al haast een decennium aan wordt gewerkt.

Alle functies die je van een moderne VPN verwacht, zijn van de partij.

Daarnaast worden de veiligste VPN-protocollen ondersteund en blijkt dit ook keer op keer een van de snelste VPN’s. Logisch, gezien het grote aantal servers (meer dan 5000 servers) verspreid over 60 landen.

Dat maakt NordVPN een uitstekende optie als je de beste VPN voor streaming zoekt. Netflix en soortgelijke diensten draaien ermee als een zonnetje.

Interessant is dat NordVPN ook nog enkele andere diensten aanbiedt, zoals NordLocker (een extra beveiligde clouddienst) en NordPass (een wachtwoordmanager). Daarvoor betaal je wel extra – die keus is aan jou.

Het geeft aan dat NordVPN digitale beveiliging hoog in het vaandel heeft, ook op andere vlakken. Lees meer in onze NordVPN review.

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

Surfshark is een betrekkelijke nieuwkomer op de VPN-markt, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een van de beste en meest veelzijdige VPN’s van het moment.

Naast het feit dat de servers ontzettend snel zijn (dit is een van de snelste VPN’s), kun je deze VPN voor een zeer laag maandbedrag ook op een onbeperkt aantal apparaten installeren.

Zoek je de beste prijs/kwaliteitverhouding? En wil je naast Windows 11 veel andere apparaten met een VPN beveiligen? Dan ben je bij Surfshark aan het juiste adres.

De ontwikkelaars voegen aan de lopende band nieuwe functies toe waardoor je online nog beter beschermd bent. Daarbij springt onder meer de uitgebreide browser-extensie in het oog.

Op het gebied van streaming scoort Surfshark ook altijd goed. Al met al is dit een veelomvattende VPN voor een schijntje, die terecht alsmaar populairder wordt. Lees meer in onze Surfshark review.

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

CyberGhost is nog zo’n VPN die al een lange poos meedraait en daardoor inmiddels een heel complete VPN-client aanbiedt, of dat nu op Windows is of op mobiele apparaten.

Het serveraanbod is enorm; je hebt de keuze uit meer dan 7500 servers. Vergeleken met NordVPN en Surfshark zijn de snelheden van de Amerikaanse servers wat trager, wat je merkt als je films en series op de Amerikaanse Netflix wil streamen. Maar het werkt wel. 

Daarnaast zijn we zeer te spreken over de transparante werkwijze van deze VPN. Ook zijn de prijzen zeer aantrekkelijk, met name bij een meerjarig abonnement zijn de VPN-kosten erg laag.

Voor minder dan twee euro per maand ben je dan al verzekerd van een beveiligde internetverbinding en kun je anoniem surfen. Lees meer in onze CyberGhost review.

Bezoek CyberGhost


4. Private Internet Access

Zoek je de VPN met de meeste servers, dan kun je niet om Private Internet Access heen. PIA biedt een serveraanbod waar de concurrentie alleen maar van kan dromen, met ruim 35.000 servers.

Hoewel de software naar het Nederlands vertaald is, wat ook bij lang niet elke VPN het geval is, is dit wel meer een VPN voor de wat gevorderde gebruiker. Binnen de software zijn  alle veiligheidsaspecten minutieus af te stellen, met ondersteuning voor veel verschillende protocollen.

Daardoor is Private Internet Access wat minder gebruiksvriendelijk voor VPN-beginners. Maar als je veel controle over je VPN wilt hebben en je niet terugdeinst voor de geavanceerdere instellingen die hierbij komen kijken, is PIA een goede optie.

Lees meer in onze Private Internet Access review.

Bezoek PrivateInternetAccess


5. ExpressVPN

ExpressVPN staat schouder aan schouder met NordVPN, gelet op functionaliteit, snelheid, veiligheid en ervaring in het VPN-vakgebied.

De reden waarom ExpressVPN toch lager scoort, is omdat deze VPN betrekkelijk duur is. Vergelijken we de prijzen met die van andere VPN’s, dan rekent ExpressVPN de hoogste kosten.

Heb je dat ervoor over? Dan is deze VPN alleszins een uitstekende keuze. Zo is de software overzichtelijk, zijn er meer dan genoeg servers om uit te kiezen (3000+) en zit je om snelheid nooit verlegen.

Ook streamen is geen enkel probleem met deze VPN. ExpressVPN is een van de eerste VPN’s die zijn server-infrastructuur op RAM heeft overgezet, zodat er nog minder sporen achterblijven.

ExpressVPN is toonaangevend op het gebied van online veiligheid. Lees meer in onze ExpressVPN review.

Bezoek ExpressVPN


Hoe moet je een VPN installeren op Windows 11?

In de kern verschilt Windows 11 weinig van Windows 10. Het voornaamste voordeel hiervan is dat zo’n beetje alle programma’s die voor Windows 10 ontwikkeld zijn, ook gewoon werken op Windows 11. De installatie van een VPN op Windows 11 verschilt dan ook weinig van het installeren van een VPN op Windows 10.

Sterker nog, als je jouw Windows 10-pc een gratis upgrade naar Windows 11 hebt gegeven, dan blijven al je bestanden en geïnstalleerde programma’s intact.

Had je dus al een VPN voor Windows 10? Dan kun je die onder Windows 11 meteen weer als vanouds opstarten.

Een VPN installeren op Windows 11 is heel eenvoudig

Heb je nog geen VPN op Windows 11 geïnstalleerd? Dan biedt elke VPN een Windows-installatiebestand aan.

Vaak is het een kwestie van dit bestand uitvoeren en inloggen met het e-mailadres en het wachtwoord van je VPN-account. Hoe dit per VPN-provider werkt, komt uitgebreid aan bod in onze individuele VPN-reviews.

Daarnaast biedt Windows 11 enkele ingebouwde VPN-instellingen, zoals je hieronder leest.

VPN handmatig instellen op Windows 11

Tot slot behandelen we de ingebouwde VPN-instellingen van Windows 11. Op deze manier met een VPN-server verbinden heeft als voordeel dat al het uitgaande internetverkeer versleuteld wordt, zonder dat je hiervoor software hoeft te installeren.

Nadeel is dat het minder gebruiksvriendelijk is. Ben je niet zo thuis in computers en wil je snel een VPN inschakelen op Windows 11? Dan raden we aan het bijbehorende Windows-programma van jouw gekozen VPN-dienst te installeren. Een VPN downloaden is veel makkelijker dan onderstaande methode en voor de meeste gebruikers afdoende.

Mocht je toch handmatig je VPN willen instellen, dan werkt dat in Windows 11 als volgt:

Handmatig een VPN instellen op Windows 11 vereist wat meer werk

  • Open het startmenu en typ het woord ‘VPN’ in. Al snel zie je dan de optie VPN-instellingen tevoorschijn komen.
  • Klik daarop en kies in het daaropvolgende menu voor ‘VPN toevoegen’. Onder het dropdown-menu bij VPN-provider ga je voor de enige optie: Windows (ingebouwd). Geef daarna je verbinding een herkenbare naam.
  • Vervolgens moet je bij Servernaam- en adres de gegevens invullen. Deze verschillen server en per VPN-provider. Ook verschilt het per aanbieder waar je deze informatie precies kunt vinden.
  • In dit geval is Google je beste vriend. Of vraag het eens na bij de klantenservice van je VPN. VPN-type kun je in principe op Automatisch laten staan. Maar wil je verbinden via een specifiek protocol zoals IKEv2 of L2TP/IPsec? Dan regel je dat hier.
  • Dan de laatste stap. Bij Type aanmeldingsgegevens staat Gebruikersnaam en wachtwoord reeds geselecteerd. Hier hoef je niets aan te veranderen. Vul de inloggegevens in van je VPN-account en sluit af met Opslaan.
  • Als het goed is ben je nu verbonden met een VPN-server naar keuze. Bij de Geavanceerde instellingen raden we aan om beide opties (met betrekking tot datalimieten en roaming) aan te laten staan.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen om de beste VPN voor Windows 11 te vinden en deze probleemloos te installeren. Redenen genoeg waarom zo’n VPN ook op Windows 11 onmisbaar is, zeker als je het internet op wilt met behoud van je privacy.

Ben je er nog niet helemaal over uit? Lees dan onze VPN-reviews er eens op na. Als je daarin leest dat de VPN voor Windows geschikt is, dan kun je hem ook op Windows 11 installeren.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *