VPN download: hoe kies en installeer je een VPN

Je wilt een VPN downloaden, zodat je veiliger en anoniemer kunt internetten. De grote vraag is echter hoe je kiest voor de beste VPN download. In dit artikel helpen we je graag op weg: we geven criteria om providers mee te vergelijken. Ook hebben we aandacht voor het installeren van een VPN. Gelukkig is dat zo gemakkelijk dat we het in drie stappen uit kunnen leggen!
Inhoudsopgave

Voordelen van een VPN

Voordat we je vertellen hoe je de beste VPN kiest, zetten we eerst de voordelen op een rijtje. Waarom zou je kiezen voor een VPN? We hebben drie uitstekende redenen voor je. Ben je al overtuigd van de voordelen? Scrol dan verder voor de zes belangrijkste criteria bij het kiezen van een VPN-provider.

Veiliger internetten

Een Virtual Private Network (VPN) is een stukje software dat helpt om jezelf online te beschermen. Met een VPN zet je namelijk een versleutelde verbinding op tussen je apparaat en de VPN-server. Dat betekent dat zelfs wanneer hackers je data te pakken krijgen, ze enkel versleutelde data zien. Met een VPN kun je met een vertrouwd gevoel gebruikmaken van openbare wifinetwerken. 

Meer privacy

Een tweede voordeel van een VPN is dat je anoniemer kunt internetten. Het gebruik van een VPN zorgt er namelijk voor dat je internetactiviteit moeilijker naar jou te herleiden is. Op deze manier kan een VPN download je onder meer bescherming bieden tegen derde partijen, zoals advertentiebedrijven, die graag meer over jou en je internetgedrag te weten komen. En dat is met het oog op privacy erg fijn!

Geen locatiebepaling 

Ten slotte dan nog het verhullen van je locatie. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat het niet lukte om een video op een buitenlandse website af te spelen, omdat de content niet beschikbaar was in Nederland. Omdat een VPN je echte IP-adres afschermt, kun je de beperkingen van dit soort locatie-specifieke websites omzeilen. Daarnaast blokkeren sommige landen bepaalde websites en services compleet. Het gebruik van een VPN maakt het mogelijk om deze blokkades te passeren.

Nu je bekend bent met de voordelen van een VPN op het gebied van veiligheid, privacy en het omzeilen van geografische blokkades, is het tijd om te kijken waar een goede VPN aan moet voldoen. Met andere woorden: hoe kies je de juiste provider? 

Zo kies je de juiste VPN-provider

Om gebruik te maken van een VPN-verbinding moet je een abonnement afsluiten bij een VPN-provider. Omdat er zoveel verschillende aanbieders zijn, kan het maken van een keuze voor een VPN download lastig zijn. Een weloverwogen keuze maken, is echter wel belangrijk: de ene provider is de andere niet. Er zitten bijvoorbeeld flinke verschillen tussen de aangeboden diensten, de gehanteerde prijzen en de beloofde snelheid. 

Hoe kies je toch een goede provider? We zetten een aantal criteria op een rijtje. Aan de hand van die criteria kun je vervolgens de verschillende providers vergelijken.

 • Beveiliging: Je kiest voor een VPN om veiliger te kunnen internetten en dat in alle privacy te kunnen doen. Beveiliging is zodoende een van de belangrijkste criteria bij het uitkiezen van een provider. Wat heet: wanneer je een VPN gebruikt, verloopt al je internetverkeer via deze partij. Het is daarom belangrijk een goede en vertrouwde provider te kiezen. 
 • Snelheid en servers: Beveiliging hoeft niet altijd ten koste te gaan van snelheid. Kies voor een provider die bewezen heeft snel te zijn. Er is immers niets vervelender dan een trage website of een bufferende stream. Probeer ook te achterhalen of een provider veel servers heeft. Deze zijn cruciaal voor snelle én betrouwbare service.
 • Compatibiliteit: Let bij het kiezen voor een provider op de compatibiliteit met je apparaten en besturingssystemen. Een VPN download voor Mac of toch een VPN download voor pc? Meestal bieden providers hun diensten aan voor meerdere platformen, maar er zijn ook specifieke versies, bijvoorbeeld voor mobiele apparaten. Ook belangrijk om mee te nemen in je overweging: hoeveel apparaten wil je aansluiten?
 • Toepassingen: Vraag jezelf af waarvoor je een VPN wilt gebruiken en kijk goed of de aangeboden functies daarop aansluiten. Stel dat je graag toegang wilt krijgen tot het aanbod van de Amerikaanse Netflix, kies dan voor een provider die dat mogelijk maakt via een server in Amerika. Let ook op extra functies als AdBlock, Dedicated IP, Killswitch en Onion over VPN. Alhoewel niet elke gebruiker deze functies nodig heeft, zijn ze voor sommigen onmisbaar. 
 • Prijzen: Kies je voor een betaalde VPN of probeer je een gratis optie? Uiteraard wil je nooit te veel betalen. Goedkoper is echter niet altijd beter. Zo is het bijvoorbeeld goed je te realiseren dat gratis VPN-abonnementen vaak minder functies bieden en soms zelfs minder betrouwbaar zijn. Let ook goed op de loopduur van een abonnement. 
 • Locatie: Probeer te achterhalen waar de provider gevestigd is. Dat is belangrijk met het oog op privacywetgeving, zoals bijvoorbeeld de Algemene verordening gegevensbescherming in de Europese Unie. Bedrijven die gevestigd zijn in landen waar geen wetgeving geldt, of waar deze onduidelijk is, zijn misschien niet de beste keuze. 

Installeer en download VPN

Je kunt VPN-providers dus op verschillende criteria vergelijken. Wat echter altijd buiten kijf staat, is dat een VPN gemakkelijk te downloaden en installeren moet zijn. Wij geven je graag een voorzetje met drie simpele stappen:

 1. Weet je met welke provider je in zee wilt gaan? Bezoek dan de officiële website van deze partij. We benadrukken graag dat het om de ófficiële website van de provider moet gaan. Tussen de zoekresultaten vind je namelijk ook oplichters, die proberen om malware bij je te installeren of die via een phishing-link proberen je gegevens te achterhalen.
 2. Op de officiële website van de provider ga je op zoek naar de juiste downloadlink voor jouw systeem. Zoals we hierboven al stelden, is het belangrijk om op de compatibiliteit met jouw systeem te letten. Download je een VPN voor Mac? Of kies je voor een VPN download voor Windows 10? Kijk goed of je de juiste software voor je apparaat en je systeem downloadt. 
 3. Wanneer het bestand klaar is met downloaden, is het tijd voor de installatie. Klik op de download en volg de instructies van je provider. In het ideale geval wijst alles zich vanzelf en zou je binnen een paar klikken klaar moeten zijn om voortaan beveiligd en anoniem te kunnen internetten. Er kan echter altijd iets misgaan…

Mochten er problemen ontstaan dan is het natuurlijk fijn als je ergens terecht kunt. Is er bij de door jouw gekozen provider een klantenservice aanwezig? Controleer dan op welke manieren je deze kunt bereiken en op welke uren van de dag. Daarbij is de doorlooptijd ook van belang: een week wachten op antwoord is natuurlijk niet zo zinnig. Kies zodoende bij voorkeur voor een provider met een uitgebreide handleiding en een klantenservice die 24/7 bereikbaar is. 

Onze VPN download-tip: NordVPN

We noemen NordVPN ook wel onze nummer één VPN. Dat komt omdat de provider op alle eerder genoemde criteria voor het kiezen van een VPN hoog scoort. Ook wat betreft gebruiksgemak bij het downloaden en installeren blinkt de provider uit. We zetten alle pluspunten voor je op een rijtje: 

 • Download VPN voor pc, download VPN voor Mac… Download VPN gewoon op ál je devices! NordVPN biedt native apps voor alle populaire besturingssystemen, zoals Windows, macOS, Android, iOS en Linux. Daarnaast heeft de provider ook een app voor Android tv’s, en extensies voor de browsers Chrome en Firefox.
 • Op de NordVPN-website vind je verschillende tutorials over het instellen van je VPN op elk compatibel apparaat.
 • De provider heeft een klantenservice die 24/7 bereikbaar is. Zij kunnen je helpen bij het downloaden, installeren en instellen van de VPN. Uiteraard is de klantenservice ook bereikbaar voor andere vragen. 
 • NordVPN omzeilt efficiënt geografische beperkingen, zodat je toegang krijgt tot het complete aanbod van de buitenlandse streamingdiensten, zoals BBC, Disney+, HBO, Hulu en internationale Netflix.

 • Download VPN op meerdere apparaten vanaf één NordVPN-account. Je hoeft dus nooit meer te kiezen tussen een VPN download voor Windows 10 óf een VPN download voor macOS. Je kunt tot maximaal zes apparaten tegelijk beveiligen.
 • Uit het onderzoek van het Duitse AV-Test naar de snelheid van VPN-providers bleek dat NordVPN de snelste VPN op de markt is.
 • De provider biedt 5400 high-speed-servers om uit te kiezen.
 • NordVPN biedt een no-logs-service. Dat betekent dat er geen informatie over je verzameld en bewaard wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om verbindingstijdstempels, sessie-informatie, gebruikte bandbreedte, internetverkeer en IP-adressen. 
 • De provider werkt hun service voortdurend bij. Om de online veiligheid van klanten te garanderen, rolt men bijvoorbeeld elke paar maanden updates met cruciale beveiligingsverbeteringen uit.

Meteen zonder risico aan de slag met NordVPN? Download de NordVPN free trial, en je kunt de volledige dienst 30 dagen uitproberen. Ben je niet tevreden, krijg je je geld makkelijk terug.

Gratis NordVPN Download

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *