Beste VPN in China, toch op Facebook en Google

In China heerst een internetcensuur, dit doet de overheid door gebruik te maken van een groot internetfilter de zogenoemde “Great Firewall”. In de praktijk houdt dit onder meer in dat populaire westerse online diensten geblokkeerd worden en dus ontoegankelijk zijn in China. Denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook, YouTube, verschillende kranten en nog veel meer online diensten die geblokkeerd worden. Voor een complete lijst kun je deze Wikipedia pagina raadplegen.

Als je tijdens je verblijf in China toch gebruik wilt maken van de geblokkeerde online diensten is een VPN dus de oplossing. Met een VPN verbinding is het voor de Chinese overheid namelijk onmogelijke te zien welke websites en diensten je online gebruikt en kunnen ze deze dus ook niet blokkeren. Met een VPN omzeil je dus de internetcensuur in China en kun je het internet gebruiken zoals je dat gewend bent in Nederland.

Op deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:

Inhoudsopgave

Welke VPN services werken in China in 2019?

China is natuurlijk op de hoogte van de mogelijkheid die VPN services bieden om de Chinese censuur te omzeilen. Het land probeert dan ook deze diensten in z’n geheel te blokkeren in dat land. Dit probeert de overheid op technisch niveau te doen. Ze proberen VPN verkeer te herkennen en vervolgens te blokkeren.

De laatste paar maanden is het China gelukt om het gebruik van VPN verbindingen met sommige VPN providers te blokkeren. Dit heeft als gevolg dat sommige VPN services helemaal niet meer werken in China of dat ze echt aanzienlijk trager zijn geworden. Gelukkig zijn er voldoende VPN services die actief oplossingen bedenken zodat hun service werkzaam blijft in China. De VPN services proberen technische slimmigheidjes in te bouwen opdat de Chinese overheid de VPN verbindingen niet kan blokkeren. Gelukkig lukt dat verschillende VPN providers.

Hieronder zie je een lijstje met VPN providers die nog wel werken in China. Dit zijn ook diensten die actief blijven werken om “The Great Firewall” te slim af te zijn. We updaten deze lijst met VPN services die wel werken in China zodat deze altijd up-to-date is.

NordVPN perfect voor China

NordVPNNordVPN heeft een alternatieve manier ontwikkeld om de VPN blokkade van China te omzeilen. NordVPN probeert met zogenaamde Obfuscated servers het VPN verkeer te vermommen zodat het niet aangemerkt wordt als VPN verkeer en waardoor het dus onmogelijk is om het dataverkeer op deze manier te blokkeren.

Deze zogenaamde obfuscated server techniek lijkt erg goed te werken bij NordVPN. De mensen die wij gesproken hebben en dit geprobeerd hebben gaven aan de VPN verbinding werkte zoals verwacht. Dit houdt in dat het heel internet bereikbaar was en dat alle online diensten die normaal geblokkeerd worden, gewoon toegankelijk waren.

Bezoek NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN is de service die het steeds weer waarmaakt als het aankomt op het omzeilen van de “Great Firewall” in China. De VPN service heeft zoveel servers dat het voor de Chinese overheid nagenoeg onmogelijk is om de servers steeds weer te blokkeren met de “Great Firewall”. ExpressVPN heeft nog meer technische handigheidjes waardoor de VPN verbindingen in China gewoon blijven werken.

De kosten voor ExpressVPN zijn wel wat hoger dan voor andere VPN services maar dan heb je dus ook wel een VPN service die gewoon blijft werken in China. Hierdoor kun je het internet gewoon blijven gebruiken zoals je dat in Nederland ook doet terwijl dat normaal gesproken niet mogelijk zou zijn. ExpressVPN is echt een erg goede VPN voor China.

Bezoek ExpressVPN


Hoe werkt deze “Great Firewall” van China

The Great FirewallDe grote firewall van China zorgt er simpelweg voor dat sites die genoemd zijn bij de bovenstaande lijst geblokkeerd zijn in heel China. Zodra iemand binnen China bijvoorbeeld het adres facebook.com in zijn adresbalk intoetst komt er simpelweg een blank scherm in de browser tevoorschijn. Het kan ook zo zijn dat er bepaalde delen van een website worden geblokkeerd.

Hetzelfde gebeurd wanneer je de apps voor de genoemde service op je smartphone of tablet probeert te gebruiken. De app zal gewoon niks doen of aangeven dat er een netwerkfout is.

VPN interessant voor expats en vakantiegangers

Heel veel expats maken al gebruik van een VPN dienst in China zodat ze in contact kunnen blijven met familie. Skype en Facebook zijn namelijk meestal geblokkeerd in China en dat zijn toch de services die veel mensen gebruiken om in contact met elkaar te blijven. Bovendien willen veel mensen ook naar Uitzending Gemist kijken in China en de series op Netflix kijken. Om deze video’s op deze platformen te kunnen zien heb je ook een VPN verbinding nodig.

Ook wanneer je even lekker gaat reizen door of werken in China wil je natuurlijk gewoon actief op Facebook en Instagram blijven om je fantastische foto’s te posten en/of om je verhalen te delen. Ook het Gmail of Hotmail adres dat je hebt wil je natuurlijk gewoon blijven gebruiken. China blokkeert alleen jammer genoeg alle bovengenoemde services. Met een VPN kun je deze blokkade gemakkelijk omzeilen en gewoon gebruik blijven maken van deze diensten.

China VPN
China probeert veel online diesnten te blokkeren

Is een VPN illegaal in China?

China probeert het gebruik van VPN’s te regulieren in China. In de praktijk betekent dit dat het niet is toegestaan voor Chinezen om een VPN provider te starten in China. Het gebruik van een VPN als consument in China is zover wij weten niet strafbaar. Wel zijn er verhalen bekend dat telefoons van Chinezen geblokkeerd werden van inwoners die een VPN gebruikte, deze werden dan weer gedeblokkeerd nadat de VPN app verwijderd werd van de telefoon.

Er zijn geen verhalen bekend van toeristen of zakenreizigers die in de problemen zijn gekomen met de Chinese overheid voor het gebruik van een VPN. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat veel bedrijven VPN’s gebruiken. Als dit allemaal geblokkeerd zou worden, kunnen er geen zaken meer gedaan worden in China.

Sociale media: Whatsapp, Instagram en Facebook in China

Zoals gezegd worden verschillende westerse social media in China geblokkeerd. Dit is voor veel mensen die naar China gaan erg hinderlijk. Veel Nederlanders in China willen via Facebook en Instagram natuurlijk het thuisfront op de hoogte houden van hun avonturen in China. Ook contact houden met vrienden en familie via Whatsapp is voor veel mensen die naar China reizen erg belangrijk.

De Chinese internetcensuur zorgt ervoor dat dit allemaal niet mogelijk is. Er is geen officiële lezing waarom de Chinese overheid deze sociale media blokkeert. Het sterke vermoeden bestaat dat China dit doet om ongewenst nieuws over het land en politiek ontoegankelijk is voor de inwoners.

Gelukkig is het met een VPN verbinding wel mogelijk om toegang te krijgen tot deze verschillende social media.

Google, YouTube en Gmail in China ook geblokkeerd

Het gebruiken van de populaire diensten van Google zoals YouTube, Gmail en de zoekmachine is ook vaker wel dan niet geblokkeerd in China. Zeker voor mensen Gmail moeten gebruiken voor werk of andere belangrijke zaken is het een flinke tegenvaller wanneer blijft dat Gmail niet te gebruiken is in China.

Ook deze vorm van censuur is te verhelpen met een VPN verbinding. Met een VPN in China kun je dus gewoon je Gmail blijven gebruiken en kun je ook filmpjes kijken op YouTube en Google als zoekmachine gebruiken.

Toch op geblokkeerde websites en online diensten in China met een VPN

Gelukkig zijn er methodes om deze door China opgeworpen digitale blokkade te omzeilen. Met het gebruik van een VPN verbinding omzeil je de blokkade op een dergelijke manier dat je gewoon Facebook en andere diensten in China kunt blijven gebruiken. In feite kun je het internet gewoon gebruiken zoals je dat gewend bent in Nederland, zonder restricties dus.

De werking van een VPN verbinding zodat je de Chinese firewall omzeilt kunnen we het best als volgt uitleggen:

  • Jouw apparaat (computer, telefoon, tablet) maakt verbinding met een VPN server die buiten China staat, deze verbinding is versleuteld. Hiervoor heb je een account bij een VPN aanbieder nodig.
  • Dit verbinden doe je met de software die de VPN provider die jij gekozen hebt beschikbaar hebt gesteld. Bovengenoemde VPN services hebben software voor zowel Windows, als MacOS, iPad, iPhone en Android.
  • Eenmaal verbonden gaat alle date via de VPN server. Deze data worden dus over de versleutelde verbinding naar de VPN server gestuurd.
  • De VPN server verstuurt de data die je opgevraagd hebt, bijvoorbeeld die van Facebook of Gmail, weer versleuteld terug naar jouw apparaat. Het maakt niet uit of dit dan een laptop, smartphone of tablet is.

Op deze manier zorg je er dus voor dat het censuursysteem van China niet kan zien welke verzoeken jij het internet op stuurt en kunnen ze deze dus ook niet blokkeren.

Aandachtspunten VPN voor China

VPN ssh tunnelZoals gezegd doet China erg zijn best om verschillende VPN services te weren van hun internet. Een methode die ze bijvoorbeeld hanteren is door te proberen VPN verkeer op te sporen en dit te blokkeren. Het OpenVPN protocol is bijvoorbeeld makkelijk op te sporen. Wanneer je dit protocol wilt gebruiken moet je dit eigenlijk altijd via een ssl tunnel doen.

Een ander punt is dat het wel of niet werken van een VPN service kan verschillen per regio. Zo is het niet ongewoon dat een dienst wel in Peking werkt maar bijvoorbeeld niet Shanghai. Het kan ook zo zijn dat het vandaag wel werkt maar morgen weer niet.

Maar een account van 1 van bovenstaande VPN providers zorgt er eigenlijk altijd voor dat je in China toch Facebook, Google, Gmail, YouTube en andere geblokkeerde internetdiensten kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat je een VPN abonnement afsluit voordat je naar China reist. Eenmaal in China is het namelijk meestal onmogelijk om de websites van de verschillende VPN providers te bezoeken en dus onmogelijk een abonnement af te sluiten.

Gratis VPN voor in China

Er zijn enkele betrouwbare gratis VPN aanbieders, maar de vraag is of deze ook goed in China werken. We hebben de afgelopen maanden een drietal mensen laten testen welke gratis VPN ’s aardig werken in China. Het succes hiervan wisselend. Het leek erop alsof de VPN blokkade die in werking is in China gedeeltelijk werkt.

De VPN Hide.me werkte in de meeste gevallen goed, maar de verbinding werd iets te vaak onderbroken waarna er op zoek gegaan moest worden naar een andere server en er opnieuw verbinding gemaakt moest worden. Met Zenmate kregen ze het helemaal niet voor elkaar om verbinding te krijgen terwijl de testers in China waren.

Er waren 2 gratis VPN providers die wel goed werkt terwijl de testers in China waren; Windscribe en ProtonVPN. Deze 2 VPN services hebben beide een aantrekkelijk gratis abonnement voor de mensen die zonder kosten gebruik willen van een VPN verbinding in China.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties op “Beste VPN in China, toch op Facebook en Google

  1. Ron

    Is het gebruik van een VPN server in China strafbaar? Wij gaan met gezin in juli dit mooie land bezoeken en wil zeker niet in de problemen komen.