Russische TV in Nederland kijken

Wil je Russische tv kijken vanuit Nederland of België, dan kun je een VPN-abonnement afsluiten om zo tijdelijk een Russisch IP-adres aan te nemen. Maar door recente ontwikkelingen wordt dat wel telkens lastiger. Veel VPN's bieden geen Russische servers meer aan en de Russische overheid gaat telkens verder in het censureren van tv-zenders, websites en online diensten. Hoe dat zit en welke mogelijkheden er vooralsnog wel zijn, lees je hier.

Er zijn allerlei redenen te verzinnen om vanuit het buitenland toch de Russische tv-kanalen of livestreams in de gaten te houden. Misschien studeer je als Russische student in een ander land en wil je weten wat er in je thuisland op tv te zien is. Of ben je als Russische ondernemer veel onderweg naar andere landen en wil je toch inloggen op Russische sites. Of misschien ben je gewoon benieuwd wat er in Rusland wordt uitgezonden. We noemen maar wat voorbeelden. Wat moet je hierover weten en hoe kan een VPN helpen?

Inhoudsopgave

IP veranderen naar Russisch IP-adres met VPN

Verderop staan we stil bij de redenen waarom het momenteel extra lastig is om Russische tv-stations in de Benelux te volgen, maar eerst even de basis. Goed om te weten is dat de Russische tv eigenlijk alleen bedoeld is voor inwoners van Rusland. De tv-websites controleren je locatie aan de hand van je IP-adres, wat een uniek numeriek adres is waarmee ieder apparaat dat met internet verbonden is zichzelf kenbaar maakt. Een eigenschap van IP-adressen is dat je aan de hand van ervan kunt duidelijk maken in welk land een bepaald apparaat staat dat het met internet verbonden is. Met andere woorden: je hebt dus een Russisch IP-adres nodig, ook als je zelf niet in Rusland woont. Wat mogelijk is door verbinding te maken met een Russische VPN-server.

Wanneer je dus via een een VPN-server verbinding maakt met een Russische tv-website, heeft deze website het idee dat je in Rusland bent. Jouw verbinding gaat namelijk via een Russisch IP-adres. In feite verander je je IP adres dus voor de buitenwereld. Zo’n VPN-verbinding komt als volgt tot stand:

  • Jouw computer of mobiele apparaat maakt verbinding met een VPN-server in Rusland
  • Je gaat naar de website of opent de app van de Russische tv-zender
  • Jouw apparaat zal het verzoek om de app of website te openen via de VPN-server sturen
  • De website of app van de Russische tv zender denkt dat jij in Rusland bent
  • Je kunt naar de Russische tv kijken vanuit Nederland of België

Zo werkt een VPN althans in theorie. In de praktijk zitten er wat addertjes onder het gras.

Beste VPN voor Russische tv zenders in Nederland kijken

CyberGhost

Momenteel is CyberGhost de enige VPN die wij aanraden waarmee je nog een Russisch IP-adres toebedeeld kunt krijgen.  Vrijwel alle andere grote namen hebben zich om verschillende redenen uit Rusland teruggetrokken, of dat nu te maken heeft met strenge censuur of de oorlog met Oekraïne. Daarover straks meer, maar in de serverlijst van CyberGhost vind je Rusland dus nog wel terug. Je maakt dan verbinding met servers in Moskou en in onze ervaring werkt dit prima.

Andere voordelen van CyberGhost zijn dat je voor een laag bedrag deze VPN op veel apparaten kunt installeren, dat de VPN veilig te gebruiken is door de ondersteuning voor sterke protocollen en een no-logbeleid, dat het serveraanbod buiten de Russische servers ook groot is en dat CyberGhost daarnaast goed geschikt is om mee te streamen. Lees er veel meer over in onze uitgebreide CyberGhost review.

Bezoek CyberGhost

Minder VPN’s met Russische servers

Nog niet zo heel lang geleden boden veel VPN’s ook Russische servers aan. Maar hoewel het niet illegaal is om in Rusland een VPN-dienst te gebruiken, staan veel van de bekendste VPN-aanbieders wel op een zwarte lijst. In maart 2019 maakte de Russische overheid het voor VPN-diensten verplicht om eerst verbinding te maken met het informatiesysteem van de staat. Dit houdt in dat diensten hun toegang tot verboden sites die op de ‘ongewenste lijst van het land staan, moeten beperken zodat gebruikers deze niet kunnen bezoeken.

Als gevolg hiervan weigerden veel diensten om aan de voorwaarden te voldoen. Onder deze weigeraars bevinden zich bijvoorbeeld Avast SecureLine VPN, NordVPN, TorGuard en VyprVPN.

In september van 2021 ging de Russische regering nog een stapje verder en verbood het zes VPN-diensten volledig. Zogezegd omdat VPN’s toegang tot illegale content mogelijk maken, maar de daadwerkelijke reden heeft meer te maken met het feit dat de Russische overheid telkens meer controle wil krijgen over wat de inwoners van Rusland wel en niet op internet mogen zien.

De volgende VPN’s zijn door de Russische staat inmiddels verboden in Rusland:

Sinds 15 maart 2022 worden 20 van de beste VPN-diensten in Rusland geblokkeerd vanwege het ‘toegang geven tot misleidende informatie’. Wanneer je een lidmaatschap hebt op één van deze VPN’s, merk je inderdaad dat er in de serverlijst geen Russische servers te vinden zijn. Dit is bijvoorbeeld ook bij Surfshark en Private Internet Access (dat zelfs al sinds 2016 geen Russische servers meer aanbiedt) het geval. Zodoende kun je met deze diensten geen Russisch VPN-adres aannemen. De reden hiervoor is het conflict tussen Rusland en Oekraïne, waar we hieronder verder op ingaan.

Impact van oorlog op Russisch internet en tv-kanalen

Tegelijk met de militaire aanval van Rusland in Oekraïne werd ook de spreekwoordelijke aanval geopend op de vrijheid van informatie in Rusland en Wit-Rusland. Door het invoeren van verschillende wetten werd het vrije internet snel aan banden gelegd. Terwijl 48 landen de Russische overheid economische sancties oplegden, verbande de Russische regering zelf verschillende internationale mediakanalen, kranten, websites en zelfs sociale media. Om die reden kunnen Russische inwoners nu – zonder VPN – bijvoorbeeld niet meer op Instagram.

In Rusland bestaat (nog!) geen door de overheid ingevoerde firewall zoals in China, maar gezien de geschiedenis van het land in de 20e eeuw en het beruchte IJzeren gordijn lijkt het alsof we nog maar één stap verwijderd zijn van de IJzeren Firewall.

In de afgelopen jaren bestonden verschillende opties om Russische tv-zenders vanuit Nederland of andere Europese landen te bekijken. Door de recente gebeurtenissen is de lijst van tv-zenders echter een stuk kleiner geworden. Begin maart blokkeerde de Russische overheid namelijk diverse onafhankelijke bronnen, inclusief TV Rain. Dat was tot voor kort één van de belangrijkste onafhankelijke mediakanalen van Rusland, 12 jaar was het daar op de zender.

Het door de Russische staat gecontroleerde nieuwsnetwerk RT, dat in verschillende landen van de EU en in het VK uitzendt, is van het uitzendrooster gehaald en verplaatst naar de dienst Rumble (een soort YouTube). De meeste door de overheid gecontroleerde websites, waaronder het zakelijke RBC, blokkeren bezoekers met niet-Russische IP-adressen. Dit heeft te maken met omvangrijke DDOS-aanvallen begin maart. Deze websites kunnen wel nog steeds worden bezocht met een VPN-dienst die servers in Rusland aanbiedt.

Begin maart 2022 kondigde het ene na het andere Europese en Amerikaanse bedrijf met kantoren in Rusland aan hun activiteiten in Rusland te staken, een direct antwoord op de gewapende invasie eind februari 2022 van de Russische overheid in het soevereine Oekraïne. Eén van de eerste bedrijven die hierin het voortouw nam, was Netflix. De streamingsdienst pauzeerde op 6 maart (hopelijk) tijdelijk zijn streamingdienst in Rusland. Russen kunnen dus niet meer zomaar een Netflix-film of serie starten vanaf hun Russische IP-adres.

Gelukkig zijn er voor de inwoners van Rusland nog manieren om wél toegang te krijgen tot deze informatie en diensten. Daarover nu meer.

Hoe je in Rusland toch Netflix kijken kunt

Netflix kijken op tablet

Netflix blokkeert momenteel de toegang tot zijn diensten voor inwoners van Rusland op basis van het IP-adres. Hoe je in dit land toch Netflix kijken kunt, is met een VPN. Wanneer je een abonnement neemt op een VPN-dienst kun je verbinden met VPN-servers van over de hele wereld, dus ook met servers buiten Rusland. Vervolgens lijkt het voor Netflix alsof jij je in dat andere land bevindt en krijg je toegang tot het buitenlandse Netflix-aanbod.

Niet alleen je locatie maakt het lastig om Netflix te kijken terwijl je in Rusland bent, ook de manier waarop je je Netflix abonnement betaalt. Visa en Mastercard hebben zich namelijk gedeeltelijk teruggetrokken van de Russische markt, waardoor je met een account bij een Russische bank niet langer buitenlandse diensten kunt betalen. Dus zelfs wanneer je toegang hebt tot Netflix via een VPN, wordt het lastig om je abonnement met een Russische creditcard te betalen.

Om je Netflix abonnement te betalen heb je daarom een account nodig dat buiten Rusland is geregistreerd en wordt betaald. Hiervoor komt een VPN wel weer van pas. Heb je geen buitenlandse betaalpas en adres? Doe dan het volgende:

  • Ga naar Cryptorefills of een andere website die cadeaukaarten voor crypto verkoopt;
  • Koop een Netflix cadeaukaart met Bitcoin of een andere cryptomunt;
  • Verbind met Netflix via een VPN-server gerelateerd aan de cadeaukaart;
  • Wissel je cadeaukaart in bij Netflix.

Toegang tot Facebook en Instagram in Rusland

Zowel Facebook als Instagram werden in Rusland veel gebruikt. Zo stond Rusland in 2020 op de vijfde plek van landen met de meeste Instagram-gebruikers. We spreken in de verleden tijd, omdat o.a. Facebook en Instagram in Rusland geblokkeerd zijn. Hetzelfde geldt overigens voor Twitter, dat in Rusland niet zoveel wordt gebruikt als Instagram, maar wel valt onder de restricties van de zogenaamde ‘wet tegen nepnieuws’.

Als Russische inwoner kun je dus niet meer in contact blijven met vrienden op Facebook, foto’s delen op Instagram of je mening ventileren op Twitter. De socialmedia-accounts van Russische gebruikers zijn echter (nog) niet verwijderd of geblokkeerd, waardoor je met een stabiele VPN-verbinding nog gebruik kunt maken van deze platforms. Een goede VPN zorgt er dus voor dat de geblokkeerde delen van het internet voorlopig voor hen toegankelijk blijven, althans wanneer de VPN zelf niet verboden is.

Helaas kan een VPN er niet voor zorgen dat de online content van Russische gebruikers inkomsten genereert, aangezien Google de advertenties van Russische uitgevers heeft verboden. Ditzelfde geldt voor Youtube-vloggers die geld willen verdienen met hun video’s. Het is wel mogelijk om met een VPN een nieuw account op deze platformen aan te maken. Het proces om deze accounts te valideren en er geld mee te verdienen blijft echter een mysterie.

Staat Rusland illegale torrent-downloads weer toe?

schematische weergave bittorrent

Ook Universal Pictures, Walt Disney Company, Paramount Pictures en andere filmstudio’s uit Hollywood hebben besloten om geen films meer te leveren aan Rusland. Als antwoord daarop kiest de Russische regering er mogelijk voor om RuTracker, de grootste torrentsite die afkomstig is uit Rusland, te deblokkeren. Eerder was dit platform verboden door de Federale Dienst voor Toezicht op het gebied van Telecom, Informatietechnologie en Massacommunicatie (Roskomnadzor).

Hoewel dit initiatief nog niet is uitgevoerd, zorgde het online voor veel ophef. VPN-diensten hebben in de voorgaande jaren toegang tot geblokkeerde torrentsites mogelijk gemaakt. In Rusland kun je straks wellicht weer zonder VPN naar hartenlust torrents downloaden, omdat dat de enige manier is om bepaalde blockbusters nog te zien.

Welke VPN kiezen

Als je een VPN kopen wil met als doel om Russische tv te kijken in Nederland of België, moet je op een aantal dingen letten. Het belangrijkste is dat je kiest voor een VPN-dienst met servers in Rusland, omdat je een Russisch IP-adres nodig hebt. Maar zoals je hebt gelezen, is het helemaal niet zo vanzelfsprekend meer dat VPN’s Russische servers in hun serveraanbod hebben. Of dat nu komt omdat ze niet mee willen werken met de Russische overheid, dan wel volledig verboden zijn in dat land. Mocht je niet zeker zijn of dit het geval is, dan kun je (voordat je een VPN-abonnement neemt) het beste even contact opnemen met de klantenservice van de VPN die je op het oog hebt, om navraag te doen over de Russische websites die je wil bezoeken. In onze VPN reviews lees je hoe je ze kunt bereiken en of je snel antwoord krijgt.

Een ander aandachtspunt is tenslotte dat je kiest voor een snelle VPN. Het streamen van video’s is namelijk vergt namelijk behoorlijk wat data en snelheid. Als de video de hele tijd moet bufferen wordt dat op den duur erg vervelend. Ook is er nog kans dat de kwaliteit omlaag gebracht wordt als snelheid niet voldoende blijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Russische TV in Nederland kijken